Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » JEDNE OD NAJBOGATIJIH ZEMALJA SVIJETA POKAZALE: Gotovo polovica Šveđana i Danova odbacuje EUROPSKU UNIJU, te preferiraju vlastitu ‘Nordijsku Uniju

JEDNE OD NAJBOGATIJIH ZEMALJA SVIJETA POKAZALE: Gotovo polovica Šveđana i Danova odbacuje EUROPSKU UNIJU, te preferiraju vlastitu ‘Nordijsku Uniju

nordijska-uniajGotovo polovica Šveđana i Danaca izjavilo je kako bi radije bili u “Nordijskoj uniji” sa svojim susjedima iz Norveške, Finske i Islanda, nego u EU, otkrila je nova anketa

Istraživanje koje je provela agencija Sentio za norveški list Klassekampen pokazala je kako 47 posto podržava hipotetsku Nordijsku uniju u Švedskoj i 45 posto u Danskoj.

32 posto Šveđana i 36 posto Danaca radije bi ostali u Europskoj uniji, dok su ostali izjavili da su neodlučni po tom pitanju.

Što se tiče Norveške koja nije članica EU, samo 10 posto građana sugerira da bi bila dobra ideja da se zemlja pridruži Europskoj uniji. Koncept takozvane “Nordijske unije”, koji bi se sastojala od Švedske, Danske, Norveške, Finske i Islanda, i koja bi imala zajedničku politiku, poduprlo je 32 posto Norvežana.

Anketa je provedena u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj na uzorku od oko 1000 ispitanih osoba u svakoj od zemalja. Istraživači nisu pitali one u Finskoj i Islandu za njihovo mišljenje.

Ispitanicima nije zatraženo da objasne razloge njihove niske razine povjerenja u EU.

S tim da ove zemlje prolaze kroz masivnu migrantsku krizu još od 2015. godine, Švedska i Danska bile su prisiljene primiti tisuće imigranata koji bježe iz Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

U Švedskoj, desničarski Švedski demokrati, koji promoviraju anti-imigrantsku politiku, nedavno su prema anketama imali rekordnih 20 posto glasova i smatraju se među favoritima na izborima 9. rujna.

Zemlja je zaprimila 400.000 zahtjeva za azilom od 2012. godine, pri čemu su mnogi mnogi vjerovali da je to pridonijelo porastu kriminala i socijalne napetosti.

Vlasti u Danskoj su oštro osudile imigrantsku politiku, priznavajući da su integracijske politike propale u zemlji.

Oni su najavili planove za podučavanje “danskih vrijednosti” djecu u getima i uveli zabranu nošenje burki, sa ogromnim novčanim kaznama za prekršitelje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,