Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA: Anketa pokazala da se više od polovice Amerikanaca protivi ratu sa Iranom

NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA: Anketa pokazala da se više od polovice Amerikanaca protivi ratu sa Iranom

iran-ratVećina Amerikanaca bi radije ostala daleko od vojnog sukoba s Iranom kako napetosti između Washingtona i Teherana rastu

Međutim, većina ih smatra da je predsjednik SAD-a u iskušenju da ga započne.

Samo 23 posto ispitanika ankete HuffPost-a i YouGov-a, objavljeno u petak, odobrilo je ideju da SAD ide u rat s Iranom.

Broj onih koji se ne slažu, s druge strane, duplo je veći – 53 posto ne podržava takav scenarij, uključujući 37 posto ispitanika koji se “snažno suprotstavljaju” takvoj ratnoj politici.

Preostala četvrtina ispitanika bila je neodlučna.

Unatoč činjenici da se većina Amerikanaca slaže s Trumpom da Iran nije prijatelj SAD-a, oni ne podupiru njegov krivudav pristup u odnosima tih dviju zemalja, navodi se u anketi.

Oko 43 posto je bilo u suprotnosti sa rukovodstvom SAD-a u rješavanju pitanja vezanih uz Iran, dok ga je 36 posto podržalo. Štoviše, više od trećine smatra da Trumpovi postupci samo pogoršavaju već zategnutu situaciju.

Anketa je provedena nakon što su Washington i Teheran razmijenili novi niz bilateralnih prijetnji. Prošlog tjedna je iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio kako će rat s Iranom biti “majka svih ratova”, na što je Trump oštro uzvratio prijetnjom “da će se Iran suočiti s posljedicama koje je malo zemalja u povijesti pretrpjelo.”

Kasnije je zapovjednik iranske elite Quds Force upozorio SAD protiv vojnog sukoba koji će “uništiti sve što Amerika posjeduje”.

U petak je ABC izvijestio citirajući “visoke dužnosnike vlade” da se Washington priprema za bombardiranje nuklearnih postrojenja u Iranu, a napad može doći “već sljedećeg mjeseca”. I australski premijer Malcolm Turnbull i američki ministar obrane James Mattis kasnije su odbacili takve izjave.

Američko-iranski odnosi su se znatno pogoršali budući da je SAD u svibnju jednostrano izašao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poznatog kao Zajednički opsežni plan djelovanja (JCPOA).

Taj potez je dobio snažnu međunarodnu osudu, uključujući i kod američkih saveznika koji su odbili slijediti Washingtonsku agendu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,