Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Potres u Crkvi! Redovnice progovorile o seksualnim strahotama: ‘SILOVAO ME MOJ DUHOVNI OTAC, NAVALIO JE NA MENE USRED ISPOVIJEDI!’

Potres u Crkvi! Redovnice progovorile o seksualnim strahotama: ‘SILOVAO ME MOJ DUHOVNI OTAC, NAVALIO JE NA MENE USRED ISPOVIJEDI!’

casne-sestrePriča o seksualnom zlostavljanju redovnica od strane svećenika i biskupa eksplodirala je u javnosti

Svjedočanstva stižu iz cijelog svijeta, pokret #MeToo potaknuo je raspravu o onome o čemu se nije pričalo desetljećima.

Zahvaljujući istraživačkoj priči Associated Pressa više redovnica izašlo je u javnost i svojim svjedočanstvima bacile su novu tamnu mrlju na Crkvu.

Pravila sam se da se to nije dogodilo. Taj događaj otvorio je jednu bolnu ranu u meni – ispričala je jedna redovnica za AP. Tajnu je skrivala skoro 20 godina.

Najgori trenutak njezina života dogodio se u – ispovjedaonici. Dogodilo se to 2000. godine, a svećenik je nasrnuo na nesretnu redovnicu usred ispovijedanja. Nakon silovanja nije se više usudila ići na ispovijed.

Užasavala sam se gotovo svih svećenika. Nisam se bojala samo svog duhovnog oca, ali on je živio u drugoj državi…

Lavina se, u svakom slučaju zakotrljala. Ovog tjedna grupa redovnica iz Čilea osvanula je na nacionalnoj televiziji i ispričala kakve je strahote proživljavala u jednoj maloj župi. Nisu ih zlostavljali samo svećenici, već i druge redovnice. Sve su prijavile svojim nadređenima, ali odgovora s druge strane nije bilo…

Na drugom kraju svijeta, indijska redovnica prijavila je policiji biskupa i optužila ga za silovanje. Takav potez do prije godinu dana bio bi nezamisliv.

U Africi je situacija još gora. Primjerice, dobro poznati svećenik iz Ugande Anthony Musaala poslao je pismo svojim nadređenima i upozorio ih da je čuo za ‘romantične veze između svećenika i redovnica’.

Za iskrenost je nagrađen – suspenzijom! Nije smio držati propovijedi sve do svibnja ove godine kada se ispričao za svoje riječi…

Šutnja je predugo trajala i zato sam jako tužan i razočaran. Budimo realni, već dugi niz godina se znalo za ovo – rekao je Karlijn Demasure, jedan od vodećih stručnjaka po pitanju seksualnog zlostavljanja.

U Vatikanu je zavladao ‘zavjet šutnje’, odgovornost su prebacili na lokalne crkvene lidere, pa neka oni rješavaju probleme sa svećenicima silovateljima.

Znate koji je problem? Svećenik će uvijek reći ‘ona je to htjela’ – rekao je Demasure dodavši da neželjene trudnoće također nisu tako rijetke.

Uglavnom se to rješava pobačajem. Svećenik sve plati. On ima novca, redovnica nema…
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,