Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IZVJEŠĆE POTVRDILO: NATO je koristio municiju sa osiromašenim uranom prilikom bombardiranja Libije 2011. godine

IZVJEŠĆE POTVRDILO: NATO je koristio municiju sa osiromašenim uranom prilikom bombardiranja Libije 2011. godine

nato-libijaVojna operacija protiv vlade Muammara Gaddafija, koju je NATO proveo 2011. godine, dovela je do građanskog rata i podijelila zemlju na tri dijela s različitim vladama i različitim militantnim skupinama

Izvješće koje je izradila skupina libijskih nuklearnih stručnjaka kaže da su NATO snage bombardirale Libiju sa raketama osiromašenog urana.

“Proveli smo istraživanje u jednom od sjedišta Libijske vojske kojeg je NATO bombardirao, i bilo je mjesta sa povećanom razinom zračenja, a nakon preciznih mjerenja otkrili smo da je ta radioaktivnost rezultat upotrebe raketa s osiromašenim uranom” – rekao je Nuri al-Druki, savjetnik libijskog odbora za okoliš i nuklearnu energiju, piše Sputnik.

Također je izjavio kako će libijski znanstvenici pozvati Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) na opsežnu istragu.

U veljači 2011. započele su masovne demonstracije u Libiji zahtijevajući ostavku Muammar Gaddafija koji je vladao zemljom više od 40 godina. Sukob se kasnije razvio u oružani sukob između vladinih snaga i pobunjenika.

Nakon rezolucije UNSC-a, koalicija, koju su vodili SAD, Francuska, Velika Britanija i druge zemlje, je provela zračne napade protiv libijskih vladinih snaga.

Zbog tih operacija, pobunjenici su uhvatili i ubili Gaddafija, započinjući trajni građanski rat između regija, plemena i militantnih skupina.

Odsutnost vlade dopustila je višestrukim terorističkim organizacijama, kao što je ISIS, da rade u ratom zahvaćenom zemlji.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,