Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Da li uklanjanjem šećera iz vaše prehrane izgladnjujete stanice raka? Nova studija pronašla iznenađujuće odgovore

Da li uklanjanjem šećera iz vaše prehrane izgladnjujete stanice raka? Nova studija pronašla iznenađujuće odgovore

secer-moreRezanje unosa šećera može smanjiti vjerojatnost dobivanja određenih vrsta raka, navodi nedavna studija

Nalaz, koji je bio dio istrage istraživača Medicinskog fakulteta Duke-NUS i Nacionalnog sveučilišta u Singapuru, zajedno sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta Duke i Medicinskim sveučilištem u Beču dio je jedinstvenog istraživanja koje objašnjava kako smanjenje šećera može uzrokovati da stanice raka umru.

Rad koji je objavljen u online časopisu “Science Signaling” predstavio je novu put prema smrti stanica kroz proces u kojem šećer može izazvati reakciju koja uzrokuje staničnu smrt.

Ovo istraživanje se temelji na ranijoj znanstvenoj literaturi koja ukazuje na to da stanice raka koje se brzo razmnožavaju trebaju više razine šećera nego zdrave stanice.

U istraživanju su istraživači otkrili da se u specifičnim stanicama raka u prisutnost niskih razina šećera koje je nedovoljne za pružanje dovoljne razine energije … može koristiti kao metoda za poboljšanje preživljavanja stanica.

Tada su postavili mogućnost da bi to mogao biti još jedan efekt koji šećer ima na stanice raka.

Također su otkrili da kada stanice raka budu lišene šećera, to uzrokuje reakciju preko membrane stanice karcinoma i dovodi do povećanog unosa kalcijevih iona u stanice, što uzrokuje smrt stanica u konačnici.

Za istraživanje su se koristile dvije vrste stanice raka: jednu koja je sadržavala dodatnu glukozu i drugu koja nije. Oba su uzorka bila izložena “dvostupanjskom napadu”. Prvi je bio sa STF-31, spojem koji inhibira prijenos glukoze u stanice, a drugi je s thapsigarginom, koji povećava razinu kalcija u stanicama.

Tim je otkrio da stanice raka koje su imale ekstra glukozu nisu umirale; međutim, one stanice raka s ograničenim zalihama glukoze su bile ubijene.

Tim vjeruje da se ovaj pristup može koristiti u jedinstvenim pristupima liječenju raka. Početni testovi u istraživanju pokazali su da lišavanje šećera iz stanica raka i povećanje razine kalcija u tijelu uspijevaju uništiti stanice raka, ostavljajući one zdrave stanice neozlijeđenima.

Također, samo su određene vrste stanica raka bile zabilježene da su izgubile sposobnosti za održavanje intercelularnih razina šećera nakon tretmana. Istraživači vjeruju da se to odnosi samo na stanice koje su osjetljive na deprivaciju šećera.

“Budući da se ti fenomeni ne vide u normalnim / zdravim stanicama, ova nesposobnost nekih tumora da održe unutarstanične razine glukoze mogla bi biti nepriznata Ahilova peta koja bi mogla biti terapeutski ciljana”, napisali su istraživači o rezultatima.

“Molekularni potpis raka koji ima smanjenu sposobnost održavanja unutarstanične glukoze pomoći će razviti tu strategiju za kliničku primjenu”.

Od rezultata, tim planira provesti daljnja istraživanja kako bi u budućnosti stvorili moguće postupke liječenja iz ovog pristupa.

Jedan od vodećih uzroka povećanja šećera u tijelu je potrošnja dodanih šećera (u npr. procesuiranoj hrani). Za razliku od prirodnih šećera koji se već mogu naći u svježem voću i povrću, dodani šećeri koji se nalaze u prerađenoj hrani i pićima preopterećuju tijelo, a nose značajan rizik od bolesti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,