Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DONALD TRUMP PORUČIO IRANU: Nikad više nemojte prijetiti SAD-u ili ćete dobiti nuklearnu katastrofu

DONALD TRUMP PORUČIO IRANU: Nikad više nemojte prijetiti SAD-u ili ćete dobiti nuklearnu katastrofu

trump-iranAmerički predsjednik Donald Trump obećao je “posljedice koje su samo neke zemlje pretrpjele” iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniu u kasnim noćnim satima na Twitteru

U objavi na Twitteru, upućenom Rouhaniju, Trump upozorava iranskog čelnika da “nikada, nikada više ne prijeti Sjedinjenim Državama” ili će snositi “posljedice koje su rijetki tijekom povijesti ikada osjetili”. Onda je optužio Rouhanija da su “njegove riječi dementirane i pune nasilja i smrti”.

“Posljedice koje su rijetki osjetili” se odnose moguće na one zemlje koje su pretrpjele napad nuklearnim oružjem.

Američki je predsjednik poznat po svojoj liberalnoj uporabi velikih slova kao naglasak na društvenim mrežama, ali rijetko pribjegava kapitaliziranju cijelih objava.

Trumpova svježa izjava protiv Irana očito dolazi kao odgovor na ranije upozorenje iranskog predsjednika Hassana Rouhanija koji je u nedjelju pozvao Washington da se suzdrže od izazivanja Irana ako ne želi početak “majke svih ratova”.

“Amerikanci moraju dobro shvatiti da je mir s Iranom majka svog mira, a rat s Iranom je majka svih ratova” – izjavio je Rouhani, dodajući kako bi to “samo dovelo do žaljenja”.

Već napete odnose između Washingtona i Teherana dodatno je pogoršala kampanja američkog State Departmenta da sruši iransku vladu putem propagande.

Američki državni tajnik Mike Pompeo priopćio je u nedjelju kako će SAD pružiti potporu disidentima u Iranu novim 24-satnim TV kanalom na perzijskom jeziku koji će podupirati ono što je opisao kao “dugo ignorirani glas iranskog naroda”.

Ponovo se u ovom slučaju ponavlja miješanje SAD-a u politički sustav i poslove neke zemlje. Time SAD direktno stvara i provodi ilegalne poslove u nekoj odabranoj zemlji bez dopuštenja legalno i demokratski izabrane vlade.

SAD je pojačao svoje napore da stisne Iranu, četvrtog po veličini proizvođača nafte na svjetskom tržištu, prijetivši svojim europskim saveznicima sekundarne sankcije, ako ne prekinu svoj uvoz iranske nafte do 4. studenoga.

Pompeo je u nedjelju ponovio prijetnju, navodeći kako je SAD trenutačno u razgovorima s iranskim partnerima “da se uvoz približi nuli što je više moguće” u navedenom roku.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,