Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izrael izglasao zakon kojim zabranjuje organizacijama koje kritiziraju državu i vojsku – da ulaze u škole

Izrael izglasao zakon kojim zabranjuje organizacijama koje kritiziraju državu i vojsku – da ulaze u škole

izrael-okupacijaIzraelski parlament donio je zakon kojim se ministru obrazovanja daju ovlasti da zabrani bilo kojoj organizaciji koja kritizira izraelsku državu ili vojsku, da uđe u škole

Zakon koji je donesen u utorak u Knessetu je odmah bio meta napada od strane aktivista koji tvrde da je to udarac demokraciji i slobodnom govoru i služi daljnjem delegitimiziranju nevladinih udruga.

Prema zakonu, ministar obrazovanja i šef vjersko-nacionalističke židovske stranke Naftali Bennett mogu zabraniti pristup školama i razgovora sa učenicima – skupinama koje “aktivno promiču pravne ili međunarodne političke akcije da treba nešto poduzeti izvan Izraela protiv vojnika Izraelskih obrambenih snaga … ili protiv države Izrael”.

Zakon koji je nazvan ‘Zakon o prekidu šutnje’, smatra se da cilja izraelske neprofitne zviždačke organizacije. Ljevičarska skupina je objavljivala svjedočanstva izraelskih veterana o vojnim zlostavljanjima Palestinaca.

“Tu se stvarno radi o pokušaju utišavanja i prikrivanja onoga što se događa na okupiranim teritorijima već 51 godina” – izjavio je direktor grupe Avner Gvaryahu.

“Ovaj pokušaj utišavanja neće uspjeti sakriti zanimanje učenika, ali pokazuje kako su Bennett i njegovi prijatelji uplašeni od strane vlastite ideologije. Želite nas zatvoriti? Prekinite okupaciju.”

Bennett, koji je sufinancirao prijedlog zakona, duboko je uznemiren od strane te organizacije, optužujući ju za štetu koju su nanijeli ugledu Izraela u inozemstvu.

“Stvarnost u kojoj organizacije koje potkopavaju legitimitet države Izrael i klevetnici vojnika IDF-a mogu doći do školske djece je završila danas. Razbijanje tišine prešlo je davno izvan granica legitimnog dijaloga kada su odlučili klevetati državu Izrael na međunarodnoj sceni” – rekao je nakon prijedloga zakona.

“Sve dok djeluju protiv Države Izrael i IDF-a, neću im dopustiti da rade u obrazovnom sustavu. Želite li raditi? Djelujte kod kuće. U obrazovnom sustavu takvi stavovi neće utjecati na uvjerenja buduće generacije” – dodao je.

Tamar Zandberg, čelnik ljevičarske stranke Meretz, na Twitteru je izrazio svoju potporu organizaciji “Breaking the Silence”, naglašavajući kako organizacija “nije protiv vojnika IDF-a, već vojnici IDF-a”.

“Umjesto da zatvorimo oči i nadamo se da će realnost nestati, moramo jednostavno okončati okupaciju” – napisala je grupa.

Aktivisti se također boje da će zakon koji se odnosi na svakoga tko kritizira izraelsku vladu ili IDF na međunarodnom forumu biti puno dalekosežniji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,