Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izrael izglasao zakon kojim zabranjuje organizacijama koje kritiziraju dr┼żavu i vojsku – da ulaze u ┼íkole

Izrael izglasao zakon kojim zabranjuje organizacijama koje kritiziraju dr┼żavu i vojsku – da ulaze u ┼íkole

izrael-okupacijaIzraelski parlament donio je zakon kojim se ministru obrazovanja daju ovlasti da zabrani bilo kojoj organizaciji koja kritizira izraelsku dr┼żavu ili vojsku, da u─Ĺe u ┼íkole

Zakon koji je donesen u utorak u Knessetu je odmah bio meta napada od strane aktivista koji tvrde da je to udarac demokraciji i slobodnom govoru i slu┼żi daljnjem delegitimiziranju nevladinih udruga.

Prema zakonu, ministar obrazovanja i ┼íef vjersko-nacionalisti─Źke ┼żidovske stranke Naftali Bennett mogu zabraniti pristup ┼íkolama i razgovora sa u─Źenicima – skupinama koje “aktivno promi─Źu pravne ili me─Ĺunarodne politi─Źke akcije da treba ne┼íto poduzeti izvan Izraela protiv vojnika Izraelskih obrambenih snaga … ili protiv dr┼żave Izrael”.

Zakon koji je nazvan ‘Zakon o prekidu ┼íutnje’, smatra se da cilja izraelske neprofitne zvi┼żda─Źke organizacije. Ljevi─Źarska skupina je objavljivala svjedo─Źanstva izraelskih veterana o vojnim zlostavljanjima Palestinaca.

“Tu se stvarno radi o poku┼íaju uti┼íavanja i prikrivanja onoga ┼íto se doga─Ĺa na okupiranim teritorijima ve─ç 51 godina” – izjavio je direktor grupe Avner Gvaryahu.

“Ovaj poku┼íaj uti┼íavanja ne─çe uspjeti sakriti zanimanje u─Źenika, ali pokazuje kako su Bennett i njegovi prijatelji upla┼íeni od strane vlastite ideologije. ┼Żelite nas zatvoriti? Prekinite okupaciju.”


Bennett, koji je sufinancirao prijedlog zakona, duboko je uznemiren od strane te organizacije, optu┼żuju─çi ju za ┼ítetu koju su nanijeli ugledu Izraela u inozemstvu.

“Stvarnost u kojoj organizacije koje potkopavaju legitimitet dr┼żave Izrael i klevetnici vojnika IDF-a mogu do─çi do ┼íkolske djece je zavr┼íila danas. Razbijanje ti┼íine pre┼ílo je davno izvan granica legitimnog dijaloga kada su odlu─Źili klevetati dr┼żavu Izrael na me─Ĺunarodnoj sceni” – rekao je nakon prijedloga zakona.

“Sve dok djeluju protiv Dr┼żave Izrael i IDF-a, ne─çu im dopustiti da rade u obrazovnom sustavu. ┼Żelite li raditi? Djelujte kod ku─çe. U obrazovnom sustavu takvi stavovi ne─çe utjecati na uvjerenja budu─çe generacije” – dodao je.

Tamar Zandberg, ─Źelnik ljevi─Źarske stranke Meretz, na Twitteru je izrazio svoju potporu organizaciji “Breaking the Silence”, nagla┼íavaju─çi kako organizacija “nije protiv vojnika IDF-a, ve─ç vojnici IDF-a”.

“Umjesto da zatvorimo o─Źi i nadamo se da ─çe realnost nestati, moramo jednostavno okon─Źati okupaciju” – napisala je grupa.

Aktivisti se tako─Ĺer boje da ─çe zakon koji se odnosi na svakoga tko kritizira izraelsku vladu ili IDF na me─Ĺunarodnom forumu biti puno dalekose┼żniji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,