Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Prijetnja svijetu’: Mađarska se povukla iz ‘ekstremističkog’ UN-ovog pakta o migraciji

‘Prijetnja svijetu’: Mađarska se povukla iz ‘ekstremističkog’ UN-ovog pakta o migraciji

madjarska-ogradaMađarska je priopćila kako će se povući iz novog UN-ovog imigrantskog pakta prije konačnog uvođenja, te je nazvala sporazum “prijetnjom svijetu”

Svaka država članica UN-a odobrila je Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, osim Sjedinjenih Država, koje su se prošle godine povukle iz sporazuma.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je kako je sporazum “u potpunosti protiv mađarskog sigurnosnog interesa” i da predstavlja prijetnju svijetu, jer “može potaknuti milijune” migranata (na ilegalni dolazak).

Kazao je kako je sporazum “ekstreman, pristran i olakšava migraciju”.

Mađarski premijer Viktor Orban zauzeo je čvrstu liniju protiv imigracija, što je izazvalo razdor između Budimpešte i Bruxellesa. Na vrhuncu izbjegličke krize u 2015. Mađarska je optužila EU da je “previše spora u djelovanju” i počela je graditi ogradu duž svoje granice sa Srbijom. Kasnije je rekla kako je ta odluka dovela do gotovo 100-postotnog smanjenja ilegalne imigracije.

Szijjarto je rekao da je stav UN-ovog migracijskog pakta da je imigracija “dobar i neizbježan fenomen”, ali Mađarska smatra da je migracija “loš proces koji ima izuzetno ozbiljne sigurnosne posljedice”.

Također je prigovorio da su prijedlozi Mađarske zanemareni tijekom rasprava o dokumentu, za koji je tvrdio da preferira narode Afrike i Latinske Amerike otkuda imigranti često putuju.

Poljska, Češka i Austrija prihvatile su slične stavove o imigraciji, rekavši kako se uglavnom muslimanske izbjeglice ne mogu asimilirati u njihovo uglavnom kršćansko društvo.

Prošle je godine EU pokrenula sudske sporove protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog njihovog odbijanja da “poduzmu potrebne mjere” u pomaganju u rješavanju “izbjegličke krize”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,