Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAJVEĆA KAZNA U POVIJESTI: Europska unija brutalno kaznila Google sa 4,3 milijarde eura zbog muljaže

NAJVEĆA KAZNA U POVIJESTI: Europska unija brutalno kaznila Google sa 4,3 milijarde eura zbog muljaže

google-ruEuropska unija će danas kazniti američku kompaniju Google sa oko 4,3 milijarde eura zbog korištenja njenog operativnog sustava Android za blokiranje konkurencije

Radi se o najvećoj kazni u povijesti koju je Europska unija izrekla jednoj kompaniji.

U obrazloženju odluke navodi se da je Google Android, koji se nalazi na oko tri četvrtine svih mobilnih telefona, koristio kako bi stekao prednost u odnosu na konkurenciju.

Google je od proizvođača mobilnih uređaja zahtijevao da predinstaliraju njihov pretraživač ako žele imati pristup njihovim raznim uslugama, što je, kako smatra Europska komisija, potrošačima otežalo pravo na izbor i ograničavalo konkurenciju.

Komisija je utvrdila da je Google od proizvođača zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov preglednik (Chrome) kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama (Play Store), da je plaćao određene iznose nekim velikim proizvođačima i pružateljima usluga pokretne mreže pod uvjetom da na svojim uređajima predinstaliraju isključivo aplikaciju Google Search i da je spriječio sve proizvođače koji su željeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne uređaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google (tzv. “Android forks”).

“U ovom je predmetu riječ o tri vrste ograničenja koja je Google nametnuo proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže kako bi osigurao da promet na uređajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tražilici.

Na taj je način Google iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice.

Tim je praksama Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti.

Na taj su način europskim potrošačima uskraćene koristi od učinkovitog tržišnog natjecanja u važnom mobilnom segmentu. Takvo je postupanje nezakonito na temelju protumonopolskih pravila EU-a”, izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Napori kompanije smanjili su europskim potrošačima koristi od konkurencije u važnoj mobilnoj sferi, što je suprotno pravilima EU-a, poručila je Vestager.

Usput, Europska komisija je Googleu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

Google je u više navrata isticao da Android ne šteti konkurenciji, da svaka kompanija ima mogućnost izbora želi li ga koristiti te da je njegov operativni sustav znatno pridonio razvoju digitalne ekonomije s obzirom na to da je dostupan proizvođačima mobilnih uređaja, kao i programerima.

Google je bio kažnjen i prošle godine, i to s 2,4 milijarde dolara, zbog zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu tražilica davanjem nezakonite prednosti vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,