Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAJVE─ćA KAZNA U POVIJESTI: Europska unija brutalno kaznila Google sa 4,3 milijarde eura zbog mulja┼że

NAJVE─ćA KAZNA U POVIJESTI: Europska unija brutalno kaznila Google sa 4,3 milijarde eura zbog mulja┼że

google-ruEuropska unija ─çe danas kazniti ameri─Źku kompaniju Google sa oko 4,3 milijarde eura zbog kori┼ítenja njenog operativnog sustava Android za blokiranje konkurencije

Radi se o najve─çoj kazni u povijesti koju je Europska unija izrekla jednoj kompaniji.

U obrazlo┼żenju odluke navodi se da je Google Android, koji se nalazi na oko tri ─Źetvrtine svih mobilnih telefona, koristio kako bi stekao prednost u odnosu na konkurenciju.

Google je od proizvo─Ĺa─Źa mobilnih ure─Ĺaja zahtijevao da predinstaliraju njihov pretra┼żiva─Ź ako ┼żele imati pristup njihovim raznim uslugama, ┼íto je, kako smatra Europska komisija, potro┼ía─Źima ote┼żalo pravo na izbor i ograni─Źavalo konkurenciju.

Komisija je utvrdila da je Google od proizvo─Ĺa─Źa zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov preglednik (Chrome) kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama (Play Store), da je pla─çao odre─Ĺene iznose nekim velikim proizvo─Ĺa─Źima i pru┼żateljima usluga pokretne mre┼że pod uvjetom da na svojim ure─Ĺajima predinstaliraju isklju─Źivo aplikaciju Google Search i da je sprije─Źio sve proizvo─Ĺa─Źe koji su ┼żeljeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne ure─Ĺaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google (tzv. “Android forks”).

“U ovom je predmetu rije─Ź o tri vrste ograni─Źenja koja je Google nametnuo proizvo─Ĺa─Źima ure─Ĺaja s operativnim sustavom Android i pru┼żateljima usluga pokretne mre┼że kako bi osigurao da promet na ure─Ĺajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tra┼żilici.


Na taj je na─Źin Google iskoristio Android kao sredstvo za u─Źvr┼í─çivanje vladaju─çeg polo┼żaja svoje tra┼żilice.

Tim je praksama Google svojim konkurentima uskratio mogu─çnost tr┼żi┼ínog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti.

Na taj su na─Źin europskim potro┼ía─Źima uskra─çene koristi od u─Źinkovitog tr┼żi┼ínog natjecanja u va┼żnom mobilnom segmentu. Takvo je postupanje nezakonito na temelju protumonopolskih pravila EU-a”, izjavila je povjerenica za tr┼żi┼íno natjecanje Margrethe Vestager.

Napori kompanije smanjili su europskim potro┼ía─Źima koristi od konkurencije u va┼żnoj mobilnoj sferi, ┼íto je suprotno pravilima EU-a, poru─Źila je Vestager.

Usput, Europska komisija je Googleu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer ─çe u suprotnom morati pla─çati dodatnu kaznu od pet prosje─Źnih dnevnih prometa svojeg mati─Źnog dru┼ítva Alphabet na svjetskoj razini.

Google je u vi┼íe navrata isticao da Android ne ┼íteti konkurenciji, da svaka kompanija ima mogu─çnost izbora ┼żeli li ga koristiti te da je njegov operativni sustav znatno pridonio razvoju digitalne ekonomije s obzirom na to da je dostupan proizvo─Ĺa─Źima mobilnih ure─Ĺaja, kao i programerima.

Google je bio ka┼żnjen i pro┼íle godine, i to s 2,4 milijarde dolara, zbog zlouporabe vladaju─çeg polo┼żaja na tr┼żi┼ítu tra┼żilica davanjem nezakonite prednosti vlastitoj usluzi za uspore─Ĺivanje cijena.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,