Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PUTIN NAREDIO: Rusija ubrzava odbacivanje dolara u svojem gospodarstvu

PUTIN NAREDIO: Rusija ubrzava odbacivanje dolara u svojem gospodarstvu

rublja-dolarJedna od najvećih ruskih banaka, VTB, nastoji smanjiti udio transakcija u američkim dolarima u zemlji, budući da lokalni stanovnici odabiru rusku rublju u odnosu na bezvrijedni zeleni dolar

“Postoji jedna zanimljiva stvar koju želim naglasiti. Čini se da su početkom ove godine građani manje zainteresirani za izradu dolarskih depozita ili uzimanje dolarskih kredita, u usporedbi s depozitima i zajmovima u rubljama. Smatramo da je ovo važan korak ka de-dolarizaciji ruskog financijskog sektora” – rekao je voditelj VTB Andrey Kostin na sastanku u Kremlju s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema riječima Kostina, stručnjaci banka VTB je izradila paket prijedloga za daljnju promociju rublje u međunarodnim nagodbama.

“Mislim da moramo stvoriti vlastite financijske alate. To bi poslužilo kao dodatna zaštitna mjera za ruski financijski sektor od vanjskih šokova i to će dati novi poticaj njegovom razvoju” – dodao je Kostin.

Financijski alati koje je spomenuo Kostin su euroobveznice, dionice i drugi financijski derivati koji se sada koriste samo na Zapadu.

Rusija traži načine smanjenja ovisnosti o američkoj valuti nakon što su Washington i njegovi saveznici nametnuli sankcije protiv Moskve 2014. godine.

U svibnju je predsjednik Putin rekao kako Rusija više ne može vjerovati financijskom sustavu koji se bazira na dominantnom američkom dolaru, jer Amerika nameće jednostrane sankcije i krši pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Putin je dodao da je dolarski monopol nesiguran i opasan za globalno gospodarstvo.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,