Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Izraelski ministar želi zatvoriti veleposlanstvo u Irskoj nakon što je ona izglasala zakon o zabrani uvoza robe iz Izraela

Izraelski ministar želi zatvoriti veleposlanstvo u Irskoj nakon što je ona izglasala zakon o zabrani uvoza robe iz Izraela

nete-irskaIzraelski ministar obrane pozvao je na zatvaranje svojeg veleposlanstva u Irskoj nakon što je zemlja predložila zakon koji bi zabranio uvoz dobara proizvedenih u okupiranim izraelskim naseljima

Unatoč protivljenju irske vlade, Zakon za kontrolu gospodarskih djelatnosti (na okupiranim područjima) dobio je potporu među strankama prošli tjedan u Irskom senatu i gornjoj kući parlamenta.

Izraelska misija u Irskoj prozvala je zakon “nemoralnim” i upozorila kako će “osnažiti teroriste Hamasa kao i one Palestince koji odbiju doći za pregovarački stol”.

Izraelski ministar obrane Avigdor Liberman pridružio se prosvjedima, upozoravajući kako bi se veleposlanstvo u Dublinu trebalo “odmah” zatvoriti kao rezultat zakona.

“Irski senat je dao potporu populističkoj, opasnoj i ekstremističkoj inicijativi bojkota protiv Izraela koji će naštetiti dijalogu između Izraela i Palestinaca; to će negativno utjecati na diplomatski proces na Bliskom istoku” – izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane Izraela.

Irski veleposlanik u Izraelu Aoife Kelly prethodno je prozvao ministarstvo vanjskih poslova zemlje zbog zakona, koji je prvi takav zakon u zemlji EU.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney lobirao je za članove parlamenta koji se protive prijedlogu zakona, ali nije bio uspješan među senatorima.

Predloženi zakon bi bio prijestup “za osobu koja bi uvozila ili pokušala uvoza robe” ili pomaganje u procesu uvoza, što će biti kažnjivo do pet godina zatvora.

Organizacija Irish Palestine Solidarity Campaign opisala je izbore kao „povijesnu priliku za Irsku da postavi europsku presedan u odnosu na međunarodno pravo.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,