Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POSTANI ŠPIJUN: Amerika uvodi novi kodeks ponašanja u školama – cinkaj kolegu i dobivaš nagradu!

POSTANI ŠPIJUN: Amerika uvodi novi kodeks ponašanja u školama – cinkaj kolegu i dobivaš nagradu!

skola-spijunNakon što su pojedine države odlučile ‘nagraditi’ svoje građane za prijavu neplatiša poreza ili potencijalnih kriminalaca, sad je program otišao i korak dalje

Cinkanje postaje društvena norma

Alternativni mediji brzo su reagirali na sam spomen ove mogućnosti – javne škole okruga Henderson udružile su se u kontroverznom projektu u kojem će ohrabrivati studente na međusobno nadgledanje i prijavu prilikom uočavanja bilo koje vrste sumnjivog ponašanja.

I za to su napravili aplikaciju koja će pomoći u prijavi, bilo javnoj ili anonimnoj. Policija i obavještajne strukture podržavaju projekt i smatraju kako će značajno olakšati prijavljivanje problema.

No sociolozi i psiholozi smatraju da je ovakvo poticanje na ‘cinkanje’ i doušništvo zapravo samo razbijanje minimuma kolektivnog rada u obrazovnom sustavu.

Kao glavna kritika navodi se dodatna individualizacija učenika i stvaranje sukoba u situacijama koje su sve samo ne ozbiljne da bi bile prijavljivane na ovakav način.

Aplikacija na Androidu, IOS-u i webu korisniku dopušta upload do tri fotografije ili screenshota prijetnji, varanja na ispitima, bijega s nastave i svih ostalih učeničkih krimena, uobičajenih za srednje škole.

Iako bi nasilništvo trebalo biti u fokusu, ovdje se pod opcijama spominju i ‘osobni problemi’, ‘zlouporaba ovlasti’ i ‘prepirke’, vješto podmetnuti bok uz bok s narkoticima, tučnjavama i dr. A niti to nije sve.

‘Budite naše oči i uši’

Pa su dodani i nagradni fondovi, mogućnost fotografiranja i navođenja svjedoka, kao i potencijalno predviđanje kriminalnih aktivnosti. Ako projekt uspije, bit će implementiran na federalnoj razini.

Kampanju se naziva ‘proaktivnom’ zbog suradnje s učenicima, a otvoreno se govori o promociji suradnje s ‘organima reda’ od adolescentskog doba – koja će na školskom nivou biti promovirana uz sustav postavljanja nadzornih kamera.

‘Budite naše oči i uši’ slogan je koji je navodno u početku trebao biti upotrebljavan kao krilatica, no nakon lošeg rezultata u preliminarnom istraživanju tržišta odbačen je – zbog očitih razloga.

Ravnatelj škole Caldwell potvrdio je da će i roditelji biti uključeni u cijelu priču, i to kroz istu aplikaciju i dojave.

“Ovime ćemo osnažiti studente da napokon preuzmu odgovornost za svoj kampus i njegovu sigurnost, te da jedni druge drže odgovornima – a mi tu stojimo uz njih. I samo slušamo” izjavljuje dotični.

Dodatni argument koji se naknadno počeo koristiti je ‘prevencija školskih pucnjava’, no bez naoružavanja osoblja ili učenika takve dojave neće brzinski zaustaviti nastalu situaciju.

Problem depresije, stresa i samoubojstava nije se riješio dodatnim tribinama i stručnjacima pa je vrijeme zapitati se – treba li liječiti posljedicu? Ili uzrok?
 
(dnevno.hr,R.M.)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,