Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NJEMA─îKI PARLAMENT ┼áOKIRAO CIJELI SVIJET: Prisutnost vojske Sjedinjenih Dr┼żava u Siriji je me─Ĺunarodno ilegalna

NJEMA─îKI PARLAMENT ┼áOKIRAO CIJELI SVIJET: Prisutnost vojske Sjedinjenih Dr┼żava u Siriji je me─Ĺunarodno ilegalna

njemacki-parlament─îlanovi parlamenta u Njema─Źkoj zaklju─Źili su da je prisutnost vojske Sjedinjenih Dr┼żava u Siriji je ilegalna

#Alexander Neu, ─Źlan parlamenta Ljev─Źarske stranke u Njema─Źkoj, zatra┼żio je mi┼íljenje o zakonitosti vojne nazo─Źnosti i operacija SAD-a, Rusije i Izraela u Siriji.

Portal Moonofalabama.org izvještava:

- Rusiju je bila zatra┼żena da pomogne priznatoj vladi Sirije. Njezina je prisutnost u Siriji bez sumnje legalna prema me─Ĺunarodnom pravu.

- Ameri─Źke aktivnosti u Siriji mogu se promatrati kao dvije faze:

Promjena re┼żima

Pru┼żanje oru┼żja pobunjenicima u Siriji od strane SAD-a (i drugih) bilo je i je ilegalno. To je kr┼íenje zabrane uporabe sila u me─Ĺunarodnom pravu, posebno u ─Źlanku 2. Povelje UN-a:

“Svi se ─Źlanovi suzdr┼żavaju od me─Ĺunarodnih odnosa od prijetnje ili uporabe sile protiv teritorijalnog integriteta ili politi─Źke neovisnosti svake dr┼żave ili na bilo koji drugi na─Źin koji nije u skladu s ciljevima Ujedinjenih naroda.”

Bore se protiv ISIS-a

SAD tvrde da je njihova prisutnost u Siriji (kolektivna) samoobrana temeljem ─Źlanka 51. Povelje UN-a jer je Islamska dr┼żava u Siriji prijetila napadom Sjedinjenih Dr┼żava. To je samo po sebi nedostatno jer je Sirija suverena dr┼żava. Sjedinjene Dr┼żave, prema tome, dodatno tvrde da je sirijska dr┼żava “odbijala ili bila nesposobna” boriti se protiv Islamske dr┼żave.

Znanstvene slu┼żbe tvrde da je tvrdnja o “nespremnosti ili nesposobnosti” ve─ç bila upitna kada je zapo─Źela ameri─Źka operacija. To je zbog dva razloga:

- Nije zakonska ili me─Ĺunarodno prihva─çena pravna doktrina. (120 ─Źlanova Pokreta nesvrstanih (NAM) i drugih sna┼żno su se protivile.)


- Sama sirijska vlada se borila protiv ISIS-a, ali nije mogla provoditi operacije na velikim dijelovima svog teritorija gdje je Islamska dr┼żava preuzela kontrolu. Neki tvrde da je to opravdalo argument “nesposobnosti”. Ali ISIS je uglavnom pora┼żen i vi┼íe nema zna─Źajnu teritorijalnu kontrolu.

Ve─ç ionako sumnjiv pravni slu─Źaj nazo─Źnosti ameri─Źkih (i drugih “koalicijskih vojnika u Siriji”) vi┼íe se ne mo┼że provoditi. Ameri─Źka prisutnost u Siriji protuzakonita je.

- Izraelski napad na Hizbullah i iranske jedinice i instalacije u Siriji, kao i protiv Sirije, za koje Izrael tvrdi da je “anticipiraju─ça samoobrana” u skladu s ─Źlankom 51. Ugovora UN-a. Ali “anticipiraju─ça samoobrana” mogla bi se tvrditi samo kada je napad na Izrael bio neizbje┼żan. Takav slu─Źaj nije postignu. Izraelski napadi “prevencijske samoobrane” tako nisu prihva─çena doktrina me─Ĺunarodnog prava.

Usluga nije zatra┼żena niti od Turske koja je u┼íla u Siriju, ali isti─Źu se tvrdnje o “samoobrani”, kako Turska navodi u svojoj borbi protiv kurdskih subjekata u Siriji, i ─Źesto se zloupotrebljavaju za geo-strate┼íke interese.

Navedeni pravni argumenti nisu novi. Drugi su dugo razmišljali po istoj liniji i došli do istog rezultata.

No, Njema─Źka je partner ameri─Źke koalicije spremne u borbi protiv ISIS-a.

Njema─Źki parlament ne─çe vjerojatno obnoviti mandat za operaciju borbe protiv ISIS-a. Ostale ─çe zemlje vjerojatno slijediti i okon─Źati svoje sudjelovanje u ilegalnoj ameri─Źkoj koaliciji.

Iako to ne─çe promijeniti situaciju na terenu u Siriji, ona mijenja me─Ĺunarodnu politi─Źku atmosferu. Ona tako─Ĺer ‘rehabilitira’ sirijsku vladu u europskom javnom “oku” jer se ona vi┼íe ne mo┼że prikazati kao ‘neprijatelj’.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,