Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » AMERIČKI ČASOPIS SCIENTIFIC AMERICAN POTVRDIO: Poznati herbicid ATRAZIN mijenja spol muških žaba i pretvara ih u homoseksualce

AMERIČKI ČASOPIS SCIENTIFIC AMERICAN POTVRDIO: Poznati herbicid ATRAZIN mijenja spol muških žaba i pretvara ih u homoseksualce

zaba-atrazinZnanstvena studija je potvrdila da je popularni ubojica korova proizveden od strane kompanije Syngenta, koji se koristi na poljima usjeva diljem svijeta, tako štetan za endokrini sustav da može zapravo pretvoriti prirodno rođene mužjake u ženke

U radu objavljenom u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, rad znanstvenika sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji je utvrdio da afričke žabe (Xenopus laevis) izložene samo 2,5 dijelova na milijardu (ppb) atrazina tijekom tri godine – počnu gubiti muškost i postanu kemijski kastrirane.

Razina ispod 3 ppb je dopuštene od strane Agencije za zaštitu okoliša (EPA) u vodi za piće u Americi.

Od 40 žaba koje su bile uključene u dio eksperimenta, 30 se više ne mogu razmnožavati nakon 36 mjeseci izlaganja atrazinu.

U međuvremenu, četiri žabe su promjenile muški u ženski spol i nastavile se družiti s drugim muškarcima i uspješno proizvoditi jaja – iako su sve rođene kao prirodni muškarci na početku studije.

Samo šest od 40 žaba bilo je na naki način normalno na kraju studije, što ukazuje na stopu oštećenja kod žaba od 85 posto koja je posljedica izloženosti atrazinu na razinama ispod one koju savezna vlada smatra “sigurnom” za ljude.

Kako bi bili sigurni da rezultati nisu bili pogrešni, istraživači su se uvjerili da koriste muške žabe sa samo ZZ spolnim kromosomima, što znači da nisu mogli biti hermafroditi na početku studije.

Svih 40 žaba zapravo su bili muškarci, i niti jedan faktor osim atrazina, barem što se tiče ove studije, nije mogao su utjecati na njihov prijelaz od muškog do ženskog spola.

“Da smo imali hermafrodite, nije bilo načina da saznamo jesu li muškarci s jajnicima ili ženke sa testovima” – izjavio je biolog i autor studije Tyrone Hayes. “Koristili smo sve muške žabe sa ZZ kromosomima, i bili smo uvjereni da su niti jedan hermafrodit ili ženka nije bila u procesu promjene spola.”

Atrazin uzrokuje da tijelo proizvodi više ženskih hormona poput estrogena

Atrazin, koji se trenutno raspršuje na milijune hektara poljoprivrednog zemljišta radi suzbijanje korova, čini se da potiče rast proteina poznatog kao aromataza koji uzrokuje da tijelo proizvodi više ženskih hormona kao što je estrogen.

U žaba, višak aromataze može dovesti do muških gonada koji se pretvaraju u ženske jajnike.

To teško da je nova informacija, budući da je istraživanje iz ranih devedesetih godina otkrilo da atrazin izravno ometa normalnu proizvodnju hormona, kako na životinjama tako i kod ljudi, kao i kod vodozemaca. Oko 57 posto američkih vodenih struja, prema US Geological Survey, sada su kontaminirane atrazinom.

Zbog toga je Europska unija 2003. godine zabranila uporabu atrazina, navodeći “sveprisutnu i neizbježnu” kontaminaciju vode od njezinog daljnjeg korištenja na usjevima hrane.

SAD je tek trebalo slijediti Europu, unatoč činjenici da su rodna disforija i seksualna zbrka na najvišim razinama u povijesti ove nacije.

Može li kemikalija za usjeve puput atrazina imati iste učinke na ljude kao što je to slučaj sa žabama, što uzrokuje sve više oštećenja svakom generacijom kroz koju prolazi? Čini se da dokazi to sugeriraju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,