Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » AMERI─îKI ─îASOPIS SCIENTIFIC AMERICAN POTVRDIO: Poznati herbicid ATRAZIN mijenja spol mu┼íkih ┼żaba i pretvara ih u homoseksualce

AMERI─îKI ─îASOPIS SCIENTIFIC AMERICAN POTVRDIO: Poznati herbicid ATRAZIN mijenja spol mu┼íkih ┼żaba i pretvara ih u homoseksualce

zaba-atrazinZnanstvena studija je potvrdila da je popularni ubojica korova proizveden od strane kompanije Syngenta, koji se koristi na poljima usjeva diljem svijeta, tako ┼ítetan za endokrini sustav da mo┼że zapravo pretvoriti prirodno ro─Ĺene mu┼żjake u ┼żenke

U radu objavljenom u ─Źasopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, rad znanstvenika sa Sveu─Źili┼íta Berkeley u Kaliforniji je utvrdio da afri─Źke ┼żabe (Xenopus laevis) izlo┼żene samo 2,5 dijelova na milijardu (ppb) atrazina tijekom tri godine – po─Źnu gubiti mu┼íkost i postanu kemijski kastrirane.

Razina ispod 3 ppb je dopuštene od strane Agencije za zaštitu okoliša (EPA) u vodi za piće u Americi.

Od 40 ┼żaba koje su bile uklju─Źene u dio eksperimenta, 30 se vi┼íe ne mogu razmno┼żavati nakon 36 mjeseci izlaganja atrazinu.

U me─Ĺuvremenu, ─Źetiri ┼żabe su promjenile mu┼íki u ┼żenski spol i nastavile se dru┼żiti s drugim mu┼íkarcima i uspje┼íno proizvoditi jaja – iako su sve ro─Ĺene kao prirodni mu┼íkarci na po─Źetku studije.

Samo ┼íest od 40 ┼żaba bilo je na naki na─Źin normalno na kraju studije, ┼íto ukazuje na stopu o┼íte─çenja kod ┼żaba od 85 posto koja je posljedica izlo┼żenosti atrazinu na razinama ispod one koju savezna vlada smatra “sigurnom” za ljude.

Kako bi bili sigurni da rezultati nisu bili pogre┼íni, istra┼żiva─Źi su se uvjerili da koriste mu┼íke ┼żabe sa samo ZZ spolnim kromosomima, ┼íto zna─Źi da nisu mogli biti hermafroditi na po─Źetku studije.

Svih 40 ┼żaba zapravo su bili mu┼íkarci, i niti jedan faktor osim atrazina, barem ┼íto se ti─Źe ove studije, nije mogao su utjecati na njihov prijelaz od mu┼íkog do ┼żenskog spola.


“Da smo imali hermafrodite, nije bilo na─Źina da saznamo jesu li mu┼íkarci s jajnicima ili ┼żenke sa testovima” – izjavio je biolog i autor studije Tyrone Hayes. “Koristili smo sve mu┼íke ┼żabe sa ZZ kromosomima, i bili smo uvjereni da su niti jedan hermafrodit ili ┼żenka nije bila u procesu promjene spola.”

Atrazin uzrokuje da tijelo proizvodi vi┼íe ┼żenskih hormona poput estrogena

Atrazin, koji se trenutno raspr┼íuje na milijune hektara poljoprivrednog zemlji┼íta radi suzbijanje korova, ─Źini se da poti─Źe rast proteina poznatog kao aromataza koji uzrokuje da tijelo proizvodi vi┼íe ┼żenskih hormona kao ┼íto je estrogen.

U ┼żaba, vi┼íak aromataze mo┼że dovesti do mu┼íkih gonada koji se pretvaraju u ┼żenske jajnike.

To te┼íko da je nova informacija, budu─çi da je istra┼żivanje iz ranih devedesetih godina otkrilo da atrazin izravno ometa normalnu proizvodnju hormona, kako na ┼żivotinjama tako i kod ljudi, kao i kod vodozemaca. Oko 57 posto ameri─Źkih vodenih struja, prema US Geological Survey, sada su kontaminirane atrazinom.

Zbog toga je Europska unija 2003. godine zabranila uporabu atrazina, navode─çi “sveprisutnu i neizbje┼żnu” kontaminaciju vode od njezinog daljnjeg kori┼ítenja na usjevima hrane.

SAD je tek trebalo slijediti Europu, unato─Ź ─Źinjenici da su rodna disforija i seksualna zbrka na najvi┼íim razinama u povijesti ove nacije.

Mo┼że li kemikalija za usjeve puput atrazina imati iste u─Źinke na ljude kao ┼íto je to slu─Źaj sa ┼żabama, ┼íto uzrokuje sve vi┼íe o┼íte─çenja svakom generacijom kroz koju prolazi? ─îini se da dokazi to sugeriraju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,