Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ANALITI─îARI UPOZORAVAJU: Pripremite se za cijenu nafte od 250 dolara ako Iran blokira klju─Źni prolaz na Bliskom istoku

ANALITI─îARI UPOZORAVAJU: Pripremite se za cijenu nafte od 250 dolara ako Iran blokira klju─Źni prolaz na Bliskom istoku

cijena-nafteTehran prijeti da ─çe blokirati Hormu┼íki tjesnac, presudnu arteriju za trgovinu naftom s Bliskog istoka, ako iranski izvoz bude sprije─Źen od strane Amerike

To ─çe rezultirati ogromnim gubitkom vrijednosti zaliha globalne sirove nafte i visokim cijenama.

Većina sirove nafte koja se izvozi iz Saudijske Arabije, Irana, Ujedinjenih arapskih Emirata, Kuvajta i Iraka prolazi kroz Hormuški tjesnac. To je i put za skoro sav ukapljeni zemni plin (LNG) iz najvećeg svjetskog izvoznika Katara.

─îelnik Iranske revolucionarne vojske izjavio je da ─çe Hormu┼íki tjesnac biti “za sve ili nikoga”, ka┼że agencija Tasnim News. Ameri─Źka peta flota, sa sjedi┼ítem u Bahreinu, posve─çena je za┼ítiti trgova─Źkih brodova u tom podru─Źju.

“Navedeni kapacitet propusnosti Hormu┼íkog tjesnaca je oko 14 tankera na dan, odnosno 17 milijuna barela dnevno, ili oko pola svjetskog dnevnog izvoza sirove nafte.

Ako se izvoz kroz njega zaustavi, zakon opskrbe i potra┼żnje bi udvostru─Źio cijene nafte na 160 dolara po barelu” – izjavio je za RT. Vladimir Rojankovski, stru─Źnjak u Me─Ĺunarodnom financijskkom centru u Moskvi.


Analiti─Źar je dodao da, ako se tjesnac blokira na jedan ili dva mjeseca, trgovci nafte bi mogli napraviti paniku i otkupiti sve dostupne sirove futurese nafte, lansiraju─çi cijene na 250 dolara po barelu. Me─Ĺutim, Rojankovski je izrazio sumnju da ─çe Iran to u─Źiniti budu─çi da je podru─Źje vrlo militarizirano.

Predvi─Ĺa se da bi cijene nafte mogle sko─Źiti na 250 dolara po barelu, ako Iran blokira Hormu┼íki tjesnac. Ali on tako─Ĺer primje─çuje da je takav scenarij vrlo malo vjerojatan.

“Skepti─Źan sam u svezi ove opcije da ─çe Islamska revolucionarna stra┼ża presje─çi isporuke nafte kroz Hormu┼íki tjesnac nekoliko dana ili tjedana. ─îak i da Iran stvarno to napravi, vjerojatno bi vidjeli brzu ekonomsku ili vojnu odmazdu koja ─çe dovesti do ukidanja ograni─Źenja” – izjavio je analiti─Źar.

Dodaje kako je retorika ameri─Źkog predsjednika Donalda Truma povisila cijene nafte unato─Ź ┼żelji da ih snizi.

“Da Trump nije poku┼íao izolirati Teheran tako aktivno, ulaga─Źi ne bi kupovali tako masivno naftu zbog straha od manjka. Sudbina tr┼żi┼íta nafte ovisi o daljnjim postupcima velikih proizvo─Ĺa─Źa: koliko ─çe se izvoz iz SAD-a smanjiti i koliko ─çe Saudijska Arabija i Rusija, koja imaju puno neiskori┼ítenih kapaciteta, pove─çati proizvodnju” – kazao je.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,