Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ANKETA POKAZALA: Nijemci sanjaju o povla─Źenju ameri─Źkih vojnika iz svoje zemlje, i ne ┼żele vi┼íe pla─çati ameri─Źku ‘za┼ítitu’

ANKETA POKAZALA: Nijemci sanjaju o povla─Źenju ameri─Źkih vojnika iz svoje zemlje, i ne ┼żele vi┼íe pla─çati ameri─Źku ‘za┼ítitu’

avion-vojniciGotovo svake sekunde Njema─Źka ┼żudi za povla─Źenjem ameri─Źkih vojnika iz svoje zemlje, navodi se u anketi provedenoj prije summita NATO-a, na kojem je Donald Trump optu┼żio Berlin da se oslanja na za┼ítitu Washingtona i da ne pridonosi dovoljno

Nekih 42 posto Nijemaca ┼żele da 35.000 ameri─Źkih vojnika odu iz njihove zemlje, pokazala je nova YouGov anketa, provedena u ime njema─Źke Press Agency.

Samo 37 posto je ┼żeljelo da ameri─Źke trupe ostanu u Njema─Źkoj u nekom svojstvu. Preostalih 21 posto je bilo neodlu─Źno.

Poziv za povla─Źenje je osobito sna┼żno me─Ĺu lijevim bira─Źima, sa 67 posto potpore ovom potezu.

Nekih 55 posto prista┼ía desni─Źarske Alternative za Njema─Źku (AfD) podupire uklanjanje ameri─Źkih snaga. 48 posto prista┼íe Zelenih daje podr┼íku okon─Źanju prisutnosti SAD-a u Njema─Źkoj.

Ameri─Źke postrojbe slu┼żile su kao jamac sigurnosti Zapadne Njema─Źke tijekom hladnog rata. Nakon sloma Sovjetskog saveza 1991. godine, SAD je odbila napustiti svoje baze u jedinstvenoj Njema─Źkoj i dr┼że tisu─çe vojnika u srcu Europe.

Uz teku─çe promjene u transatlantskom savezu potaknute odlukom Donalda Trumpa da smanji potro┼ínju na vojnu potporu ameri─Źkih saveznika, vlada je navodno navijestila da bi mogla biti spremna za smanjenje ameri─Źkih vojnika u Njema─Źkoj.

“Njema─Źka ─Źini puno za NATO” – rekla je kancelarka Angela Merkel na summitu u Bruxellesu, nakon ┼íto je Trump optu┼żio Berlin da ga Rusija dr┼żi u zarobljeni┼ítvu.


“Njema─Źka je drugi najve─çi pru┼żatelj usluga svojih vojnika, najve─çi dio na┼íih vojnih kapaciteta nudi se NATO-u i do danas imamo velik anga┼żman u Afganistanu. U tome tako─Ĺer branimo interese Sjedinjenih Dr┼żava.”

U srijedu je Trump ponovno pozvao NATO saveznike da “odmah” (ne 2024. godine, kako je prvobitno dogovoreno) postignu ciljeve financiranja saveza od 2 posto, kako bi pomogli Sjedinjenim Dr┼żavama u teretu vo─Ĺenja vojnog saveza.

“┼átitimo Njema─Źku, ┼ítitimo Francusku, ┼ítitimo sve te zemlje, a zatim te brojne zemlje iza─Ĺu i zaklju─Źuju poslove s Rusijom u kojima pla─çaju milijarde dolara u blagajnu Rusije. Mislim da je to vrlo neprikladno” – istaknuo je na summitu.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,