Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ANKETA POKAZALA: Nijemci sanjaju o povlačenju američkih vojnika iz svoje zemlje, i ne žele više plaćati američku ‘zaštitu’

ANKETA POKAZALA: Nijemci sanjaju o povlačenju američkih vojnika iz svoje zemlje, i ne žele više plaćati američku ‘zaštitu’

avion-vojniciGotovo svake sekunde Njemačka žudi za povlačenjem američkih vojnika iz svoje zemlje, navodi se u anketi provedenoj prije summita NATO-a, na kojem je Donald Trump optužio Berlin da se oslanja na zaštitu Washingtona i da ne pridonosi dovoljno

Nekih 42 posto Nijemaca žele da 35.000 američkih vojnika odu iz njihove zemlje, pokazala je nova YouGov anketa, provedena u ime njemačke Press Agency.

Samo 37 posto je željelo da američke trupe ostanu u Njemačkoj u nekom svojstvu. Preostalih 21 posto je bilo neodlučno.

Poziv za povlačenje je osobito snažno među lijevim biračima, sa 67 posto potpore ovom potezu.

Nekih 55 posto pristaša desničarske Alternative za Njemačku (AfD) podupire uklanjanje američkih snaga. 48 posto pristaše Zelenih daje podršku okončanju prisutnosti SAD-a u Njemačkoj.

Američke postrojbe služile su kao jamac sigurnosti Zapadne Njemačke tijekom hladnog rata. Nakon sloma Sovjetskog saveza 1991. godine, SAD je odbila napustiti svoje baze u jedinstvenoj Njemačkoj i drže tisuće vojnika u srcu Europe.

Uz tekuće promjene u transatlantskom savezu potaknute odlukom Donalda Trumpa da smanji potrošnju na vojnu potporu američkih saveznika, vlada je navodno navijestila da bi mogla biti spremna za smanjenje američkih vojnika u Njemačkoj.

“Njemačka čini puno za NATO” – rekla je kancelarka Angela Merkel na summitu u Bruxellesu, nakon što je Trump optužio Berlin da ga Rusija drži u zarobljeništvu.

“Njemačka je drugi najveći pružatelj usluga svojih vojnika, najveći dio naših vojnih kapaciteta nudi se NATO-u i do danas imamo velik angažman u Afganistanu. U tome također branimo interese Sjedinjenih Država.”

U srijedu je Trump ponovno pozvao NATO saveznike da “odmah” (ne 2024. godine, kako je prvobitno dogovoreno) postignu ciljeve financiranja saveza od 2 posto, kako bi pomogli Sjedinjenim Državama u teretu vođenja vojnog saveza.

“Štitimo Njemačku, štitimo Francusku, štitimo sve te zemlje, a zatim te brojne zemlje izađu i zaključuju poslove s Rusijom u kojima plaćaju milijarde dolara u blagajnu Rusije. Mislim da je to vrlo neprikladno” – istaknuo je na summitu.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,