Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠTO SE TO DOGAĐA NA JUGU AFRIKE: 15.000 bijelih poljoprivrednika iz Južnoafričke Republike traže AZIL u Rusiji

ŠTO SE TO DOGAĐA NA JUGU AFRIKE: 15.000 bijelih poljoprivrednika iz Južnoafričke Republike traže AZIL u Rusiji

psenica-kombajnPrema riječima izaslanstava, do 15.000 Boersa, potomaka nizozemskih doseljenika u Južnoj Africi, planira se preseliti u Rusiju usred rastućeg nasilja koje proizlaze iz vladinih planova za oduzimanje njihove zemlje

Izaslanstvo od 30 južnoafričkih poljoprivrednih obitelji stiglo je u Rusiju u regiju Stavropol, izvijestila je Rossiya 1. Grupa kaže da se poljoprivrednici suočavaju s nasilnim napadima i prijetnjama smrću kod kuće.

“Riječ je o životu i smrti – provode se napadi na nas. To je došlo do te mjere da političari izazivaju val nasilja” – rekao je Adi Slebus medijima.

“Klima je ovdje [regija Stavropolj] umjerena, a zemlja je Bogomdana za uzgoj. Sve je to vrlo privlačno.”

Nova južnoafrička vlada, koju predvodi predsjednik Cyril Ramaphosa, obećala je povratak zemljišta koje je u vlasništvu bijelih farmera još od 1980-tih godina – crnim državljanima.

Vlada je priopćila kako planira ukinuti ono što naziva “naslijeđem apartheida”, gdje je većina kopnene zemlje u Južnoj Africi još uvijek u rukama manjinske bijele populacije.

Skupine za prava kažu kako inicijativa potiče nasilje. Prema podacima skupine AfriForum za manjinska prava, dogodila su se 74 ubojstava i 638 napada na farme, prvenstveno u vlasništvu bijelih farmera, u razdoblju od 2016.-2017. u Južnoafričkoj Republici.

Poljoprivrednici su spremni dati doprinos ruskom rastućem poljoprivrednom sektoru, prenosi Rossiya 1. Svaka obitelj je spremna donijeti do 100.000 dolara za zakup zemljišta.

Rusija ima 43 milijuna hektara neiskorištenih poljoprivrednih površina, a nedavno je počela davati besplatno zemljište ruskim građanima za obrađivanje poljoprivrede.

Zemljišni program koji je započeo u 2014. godini bio je veliki uspjeh.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,