Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAPA FRANJO UPOZORAVA: Kršćani bi mogli nestati s Bliskog istoka zbog ‘smrtonosne ravnodušnosti’ svjetskih vlada

PAPA FRANJO UPOZORAVA: Kršćani bi mogli nestati s Bliskog istoka zbog ‘smrtonosne ravnodušnosti’ svjetskih vlada

papa-bliski-istokPostoji “velika opasnost” da kršćani nestanu s Bliskog istoka, upozorio je papa Franjo, okrivljujući “smrtonosnu ravnodušnost” prema nasilju koja je prisilila desetke tisuća kršćana da napuste svoje domove

Govoreći čelnicima bliskoistočnih crkava u talijanskom gradu Bariu u subotu, papa je rekao da postoji “opasnost da će prisutnost naše braće i sestara u vjeri nestati, zavaravajući samu bit regije”.

Bliski Istok bez kršćana “ne bi bio Bliski Istok.”

Franjo je u svojoj uvodnoj molitvi opisao Bliski istok kao “pokriven tamnim oblacima rata, nasilja i uništenja, slučajevima okupacije i vrstama fundamentalizma, prisilne migracije i zanemarivanja”.

Sve to, rekao je, “je provedeno zbog složne šutnje većine.”

Papa je zatim spomenuo “ravnodušnost” koju su pokazale regionalne vlasti da bi pridobile moć i profit na račun ljudi u regiji.

“Ravnodušnost ubija i želimo podignuti naše glasove protiv te ubojite ravnodušnošnosti.”

On je osudio trgovinu oružjem koja potiče ratove u regiji i pozvao je globalni establišment da okonča svoju “žeđ za profitom koja nenamjerno iskorištava naftna i plinska polja bez obzira po naš zajednički dom, bez skrupula o činjenici da tržište energenata sada diktira zakon suživota među narodima.”

Na kraju svoga obraćanja, papa je izrazio nadu da će se kroz molitvu i zajednički rad “prevladati umjetnost suočavanja sa problemima nad strategijama rata”.

Franjo je odavno bio otvoren protivnik ratova. U studenom ih je nazvao “beskorisnim masakrima” koji “ne proizvode ništa drugo osim groblja i smrti”.

Udio kršćana koji žive na Bliskom istoku pao je sa 20 posto prije početka Prvoga svjetskog rata na samo 4 posto danas, prema Papinskom vijeću za promicanje jedinstva kršćana.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,