Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘AMERIKA IMA GANGSTERSKO RAZMIŠLJANJE’: Sjeverna Koreja žali zbog stajališta SAD-a i jednostranih zahtjeva za denuklearizacijom

‘AMERIKA IMA GANGSTERSKO RAZMIŠLJANJE’: Sjeverna Koreja žali zbog stajališta SAD-a i jednostranih zahtjeva za denuklearizacijom

mike-koreaPyongyang je izrazio žaljenje zbog američkog stajališta tijekom razgovora sa američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom i optužio Washingtonu da “traži unilateralnu i prisilnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje”

“Očekivali smo od SAD-a … da s konstruktivnim mjerama pomaže u izgradnji povjerenja u duhu okupljanja i razgovora. Međutim, stav Sjedinjenih Američkih Država doista je bio žalostan” – izjavila je u priopćenju korejanska središnja novinska agencija.

“Amerika je totalno pogriješila kada je došla do toga da nametne mjere i zahtjeve Demokratskoj narodnoj Republici Koreji koji odražavaju njezino gangstersko razmišljanje” – navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države izdale su dušu summita prošlog mjeseca između predsjednika Donalda Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una, unilateralnim zahtjevima za potpunu, provjerivu i nepovratnu denuklearizaciju (CVID) Sjeverne Koreje, navodi se u priopćenju.

Prema riječima sjevernokorejskog dužnosnika, ishod razgovora koji su uslijedili nakon sastanka dovelo je do “opasne faze koja bi mogla onemogućiti našu spremnost za denuklearizaciju koja je bila čvrsta”.

Sjever je očekivao da će Washington “ponuditi konstruktivne mjere koje će pomoći u izgradnji povjerenja temeljenog na duhu čelnika dviju zemalja” – rekao korejski je dužnosnik. “Međutim, stav i stajalište koje je SAD pokazao na prvom sastanku na visokoj razini bilo je žalosno” – zaključio je.

Izjava je došla u javnost samo nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdio kako je napredovao “na gotovo svim bitnim pitanjima” u njegovim razgovorima sa Pyongyangom.

“Mislim da smo napredovali u svakom elementu naših rasprava” – rekao je, prema izvješću američkih novinara koji su ga pratili u Sjevernu Koreju.

To su složeni problemi, ali smo postigli napredak na gotovo svim središnjim pitanjima. Neka pitanja dosta napreduju, a na drugim pitanjima još ima još posla” – nastavio je.

Pompeo je u petak sletio u Pyongyangu na razgovore na visokoj razini sa Kim Yong-cholom, potpredsjednikom Središnjeg odbora Sindikata Sjeverne Koreje. Dužnosnici su, kako se izvješćuje, raspravljali o nizu pitanja, uključujući povratak posmrtnih ostataka američkih postrojbi ubijenih tijekom Korejskog rata.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,