Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » LIDERI EUROPSKE UNIJE U PANICI: Trump obećao da će raspustiti NATO savez

LIDERI EUROPSKE UNIJE U PANICI: Trump obećao da će raspustiti NATO savez

juncker-euČelnici Europske unije se pripremaju za skori raspad svoje voljene globalne vojne sile – NATO saveza, prema riječima predsjednika EU Donalda Tuska

“Unatoč našim neumornim nastojanjima da održimo jedinstvo Zapada, transatlantski odnosi su pod velikim pritiskom zbog politike predsjednika Trumpa” – rekao je g. Tusk pred vođama EU na večeri u četvrtak navečer.

On je zatražio od čelnika EU da idu dalje od zakazane rasprave o tome kako se nositi sa nestašnim trgovinskim ratom izazvanim jednostranim američkim tarifama na čelik i aluminiju, te da razmotre potencijalni raspad poslijeratnog zapadnog saveza.

“Na žalost, podjele nadilaze trgovinu” – rekao je. “Moja je uvjerenost da se, nadajući se najboljem, moramo biti spremni pripremiti našu zajednicu za najgore scenarije.”

Čelnici EU-a sve su više zabrinuti što je gdin. Trump stavio summit NATO-a sljedećeg mjeseca pod znak pitanja u previranju zbog propitivanja budućnosti saveza, povezavši svoju bijes prema europskoj trgovini pa sve do dugotrajnih zabrinutosti vezane uz obrambenu potrošnju.

Nakon što je odbio potpisati deklaraciju o summitu G7, izravno je povezao trgovinski višak EU-a sa SAD-om i budućnosti NATO saveza, piše The Times.

Čelnici EU će se složit da povećaju vojnu potrošnju i suradnju kako bi smanjili svoju ovisnost o američkoj potpori NATO-u.

“Europa mora preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost” – kaže nacrt priopćenja. “Sindikat stoga poduzima korake za jačanje europske obrane, povećanjem ulaganja u obranu, razvojem sposobnosti i operativne spremnosti”.

Dok su se Theresa May i ostali europski čelnici okupilie u Bruxellesu na razgovorima o budućnosti zapadnog vojnog saveza i G7, Trump je pokrenuo novi napad na EU zbog trgovinskskog viška od 150 milijardi dolara u trgovini s Amerikom.

“Volimo zemlje Europske unije” – rekao Trump na republikanskom mitingu u Sjevernoj Dakoti. “Ali EU, naravno, postavljena je kako bi iskoristila Sjedinjene Države, kako bi napalada napadnu našu “kasicu prasicu”, zar ne? Ne možemo dopustiti da se to dogodi. Iskorištavanje Sjedinjenih Država je gotovo.”

Mnoge europske vlade dijele zabrinutost Donald Tuska da su odluke predsjednika, uključujući trgovinski protekcionizam, povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma i Pariškog sporuzuma o klimatskim promjenama kao dio obrazaca ponašanja.

“Sve je veća briga zbog toga da to nisu samo incidenti. Počinje izgledati kao vrlo zabrinjavajući obrazac” – rekao je visoki diplomat EU, koji je ukazao na “američku doktrinu u kojoj nema prijatelja, samo neprijatelji” i bez “pravila koja se temelje na redu”. “To je vrlo opasno” – rekao je izvor.

Njemačka, koja ovisi o izvozu i prodaji automobila u Americi, zabrinuta je što EU ide u punopravni trgovinski rat sa SAD-om.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je: “Razgovarat ćemo o tome hoćemo li, mi EU, ući u razgovore s Sjedinjenim Državama kako bismo spriječili spiralu trgovinskih barijera”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,