Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » LAVROV O IZRUČENJU SNOWDENA ZA UKIDANJE SANKCIJA MOSKVI: Rusija vidi američkog zviždača kao ‘gospodara svoje vlastite sudbine’

LAVROV O IZRUČENJU SNOWDENA ZA UKIDANJE SANKCIJA MOSKVI: Rusija vidi američkog zviždača kao ‘gospodara svoje vlastite sudbine’

snowden-rusijaEdward Snowden je “gospodar svoje vlastite sudbine”, ponovio je Lavrov

Rusija nikada nije razmišljala o predaji NSA-ovog zviždača Edwarda Snowdena SAD-u u zamjenu za ukidanje sankcija, priopćio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov britanskom kanalu 4, kada je upitan može li to biti dio dogovora sa predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Nikada nisam razgovarao o Edward Snowdenu sa administracijom [Donalda Trumpa]“, izjavio je Lavrov za kanal. Dodao je međutim kako je predsjednik Vladimir Putin odgovorio pitanje prije mnogo godina.

“Kad mu je postavljeno pitanje, rekao je da je tako Edward Snowden odlučio. Mi poštujemo njegova prava, kao pojedinca. Zato nismo bili u stanju protjerati ga protiv njegove volje, jer se on našao u Rusiji čak i bez američke putovnice koja je ukinuta dok je letio iz Hong Konga” – prisjeća se Lavrov.

Snowden, čovjek koji stoji iza najvećeg curenja tajnih dokumenata o američkom elektroničkom nadzornom aparatu, “zaglavio je” u Rusiji kada mu je Washington ukinuo putovnicu dok je putovao preko Moskve iz Hong Konga.

Ruska vlada na kraju mu je dodijelila politički azil. Snowden se suočava sa tužiteljstvom u SAD-u zbog curenja povjerljivih dokumenata u medije.

Dopisnik televizije Channel 4 sugerirao je tijekom razgovora da bi Rusija mogla pokušati pregovarati o iručenju Snowdena za ukidanju američkih sankcija tijekom predstojećeg sastanka Putina i Trumpa.

“Ne znam zašto su ljudi počeli postavljati posebice ovo pitanje u svezi summita. Edward Snowden je gospodar svoje vlastite sudbine”, ponovio je Lavrov.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,