Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » ISTRAGA OTKRILA NOVU PREVARU: ‘Kamen sa Mjeseca’ vrijedan pola milijuna dolara kojeg je NASA poklonila Nizozemskoj je – LAŽAN!

ISTRAGA OTKRILA NOVU PREVARU: ‘Kamen sa Mjeseca’ vrijedan pola milijuna dolara kojeg je NASA poklonila Nizozemskoj je – LAŽAN!

kamen-mjesec“Mjesečeva stijena” koju su u ime NASA-e Neil Armstrong i Buzz Aldrin poklonili Nizozemskoj zapravo je “prilično bezvrijedni kamen sa Zemlje”, prema geolozima nizozemskog sveučilišta

#Istraživači iz Amsterdamskog sveučilišta koristili su najnovije znanstvene metode kako bi utvrdili podrijetlo stijene i bili su šokirani otkrićem da je “lunarna stijena”, vrijedna više od pola milijuna dolara, zapravo okamenjeno drvo, piše britanski Telegraph.

Xandra van Gelder, koja je nadgledala istragu, odbila je odgovoriti zašto im je NASA poklonila lažnu stijenu sa Mjeseca koja “vrijedi” pola milijuna dolara mjeseca, ali je rekla da će “kamen” biti “prikazan kao predmet koji će privući znatiželju” u amsterdamskom Rijksmuseumu.

“To je dobra priča, ali na neka pitanja još uvijek nećemo dobiti nikakav odgovor” – rekla je. “Možemo se tome samo smijati.”

Nizozemci su možda shvatili kao zabavu ovaj događaj vezan za mjesečeve stijene, ali Buzz Aldrin i NASA su se našli na meti bijesnih kritika – i odbili su objasniti zašto suveniri sa Mjeseca koji su poklonjeni zemljama diljem svijeta – su izloženi kao bezvrijedne krivotvorine.

“Mjesečev kamen” dobio je Willem Dreesu, bivši nizozemski čelnik, tijekom globalne turneje Neil Armstronga, Michael Collinsa i Edwinu “Buzz” Aldrina nakon misije na Mjesec 1969. godine.

J. William Middendorf, bivši američki veleposlanik u Nizozemskoj, napravio je prezentaciju g. Dreesu i predao mu “Mjesečev kamen” koji je potom doniran u Rijksmuseum nakon njegove smrti 1988. godine.

“Sjećam se da je Drees bio jako zainteresiran za mali komad kamena. Ali da je to lažan kamen, ne znam ništa o tome” – rekao je gospodin Middendorf.

Britanski The Telegraph izvjestio je da je NASA poklonila Mjesečeve stijene u više od 100 zemalja nakon lunarnih misija 1969. i 1970. godine.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Haagu je također provelo istragu o aferi, ali se naravno o tome nisu očitovali.

Istraživači Amsterdamskog sveučilišta bili su u stanju reći da stijena vjerojatno nije sa s Mjeseca, a taj zaključak su potvrdili testovi.

“To je neupadljiv, prilično bezvrijedan kamen” – rekao je Frank Beunk, geolog koji je bio uključen u istragu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , ,