Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Mi nismo kolonijalisti i ne izazivamo kaos’: Predsjednik Xi Jinping rekao Mattisu da Kina neće predati ni palac zemlje

‘Mi nismo kolonijalisti i ne izazivamo kaos’: Predsjednik Xi Jinping rekao Mattisu da Kina neće predati ni palac zemlje

xi-mattisPeking nema kolonijalne ambicije, i nikada se neće sramiti da obrani svaki centimetar svog teritorija, rekao je predsjednik Xi Jinping američkom ministru obrane Jamesu Mattisu uslijed rastućih napetosti nad Južnim Kinom i Tajvanom

“Što se tiče pitanja kineske suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, naš je stav čvrst i jasan. Teritorij ostavljen od strane naših predaka ne smije se izgubiti. Ne želimo dijeliti ništa s drugima”, predsjednik Xi je rekao Mattisu u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Washingtonove vojne “patrole” oko strateškog lanca grebena i malih otoka na jugu Kineskog mora, pod “izgovorom o slobodi plovidbe”, u više su navrata tjerali Peking da se zabrine o američkim namjerama u regiji. Tijekom sastanka, Mattis je jasno pokazao da je Washington u svojoj politici čvrst.

„Mi se ne slažemo i mislimo da je tajnik bio učinkovit govoreći da su to dugogodišnji principi” – rekao je Randall Shriver, pomoćnik ministra obrane za azijske i pacifičke sigurnosne poslove i koji je sudjelovao na sastanku, citiran od strane Washington Free Beacona.

Dok SAD traži mogućnosti da projicira svoju moć i “obrani” svoje saveznike u regiji protiv onoga što on smatra kineskom militarizacijom periferije, Xi je istaknuo da Peking nema povijest izazivanja kaosa širom svijeta.

“Mi ne provodimo ekspanzionizam i kolonijalizam i ne izazvamo kaos u svijetu” – uvjeravao je predsjednik Xi američkog ministra Mattisa.

“Široki Tihi ocean može ugostiti Kinu i Sjedinjene Države i druge zemlje. Kina i Sjedinjene Države trebaju promicati razvoj bilateralnih odnosa na načelu uzajamnog poštovanja i win-win suradnje”.

Pored Južnog Kineskog mora, prisutnost SAD-a u regiji također potkopava interese Pekinga na Tajvanu u Istočnom Kinskom moru, kojeg Washington želi zadržati u svojoj sferi utjecaja.

Unatoč nesuglasicama, Xi je izrazio nadu kako će kineske i američke vojske održavati i izgraditi uzajamno povjerenje. “Jačanje razmjene i mehanizama na svim razinama dviju oružanih snaga pomoći će eliminirati skepticizam i spriječiti nesporazume i pogrešne procjene i nesreće” – kazao je.

U međuvremenu, kineski ministar obrane general Wei Fenghe, koji je također imao sastanak sa Mattisom, upozorio je američkog kolegu da će u svakom slučaju kineska vojska “čvrsto braniti nacionalnu suverenost, sigurnost i razvojni interes”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,