Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Eksplozivno istraživanje: Cjepivo protiv vodenih kozica povezano sa rasprostranjenim širenjem herpes zostera

Eksplozivno istraživanje: Cjepivo protiv vodenih kozica povezano sa rasprostranjenim širenjem herpes zostera

cijepljenje-koziceAko ste ikada imali vodene kozice, vjerojatno imate neke neugodne uspomene na neumoljiv svrbež te da ste bili u potrazi za olakšanjem

Većina djece danas nikad neće znati za vodene kozice zbog cjepiva protiv vodenih kozica, ali izgleda da bi svi mi mogli platiti prilično veliku cijenu u obliku herpes zostera.

Cjepivo protiv vodenih kozica, također poznato kao varicella cjepivo, dodano je u obavezno cijepljenje za bebe u dobi od 12 do 15 mjeseci davne 1995. godine.

U svjetlu smanjenja učinkovitosti cjepiva, kasnije je preporučeno da djeca u dobi od četiri do šest godina dobiju i drugu injekciju cjepiva protiv vodenih kozica.

Možda ima manje slučajeva oboljelih od vodenih kozica, ali ono što vidimo puno više je ozbiljnije, a to je herpes zoster.

Kada dobijete vodene kozice, virus će ostati latentan u vašem tijelu. Ako se ponovno aktivira kasnije u životu, može se pojaviti u obliku herpes zostera. Prije nego što je počelo cijepljenje, većina odraslih osoba je mogla izbjeći herpes zoster jer je njihova izloženost vodenim kozicama u njihovim zajednicama potaknula njihov imunitet.

Drugim riječima, preboljele vodene kozice u odrasloj osobi pomoglo je u obrani protiv herpes zostera.

Zapravo, autori studije iz 2002. godine upozorili su da bi masovno cijepljenje protiv vodenih kozica izazvalo ozbiljnu epidemiju herpes zostera koja bi pogodila više od polovice onih koji su bili u dobi između 10 i 44 godina u trenutku uvođenja cjepiva.

Autor Gary S. Goldman bivši je istraživački analitičar za Ministarstvo Zdravstva u Los Angelesu, pratio je uvođenje cjepiva protiv vodenih kozica. On kaže da je do 2000. godine čuo mnogo anegdotskih izvješća školskih medicinskih sestara o neobjašnjivom rastu slučajeva herpes zostera među učenicima.

Ustanovio je da cjepivo ne samo da ubrzava pojavljivanje herpes zostera među djecom koja su prirodno dobila vodene kozice, već također pojačava šanse odraslih da dobiju herpes zoster.

Goldman kaže da ga je američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) zaustavio javno objavljivanje njegovih podataka. Navodi da su poduzeli 23 akcija kako bi pokušali umanjiti njegove nalaze, uključujući njihovo pripisivanje pogrešnim podskupinama, manipuliranje podacima, tiskanjem selektivnih studija i pritisak na urednika časopisa u odgodi objavljivanja njegova djela.

Nije iznenađujuće, ali odgovor CDC-a na porast oboljelih od herpes zostera je preporuka cjepiva protiv herpes zostera.

Kao što Goldman ističe, ovaj potez potiče ljude da plate 200 dolara za zaštitu od herpes zostera kojeg su se jednom besplatno mogli zaštititi kroz vodene kozice.

Štoviše, ni cjepivo nije tako strašno učinkovito, te se jednom istraživanjem na odraslima u dobi od 50 godina pokazalo da cjepivo ima učinkovitost samo 50 posto u prvoj godini, i da nema “učinka” pet godina nakon cijepljenja.

Dok su vodene kozice sigurno neugodne, i nije iskustvo kojeg bi većina nas željela ponoviti, zapravo je prilično blaga kad se osvrnete što donosi cjepivo protiv tih istih vodenih kozica. Malo ljudi bi reklo isto o herpes zosteru. (Vaccines.news)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,