Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SAD će sagraditi milijardu dolara vrijedan HAARP na Havajima

SAD će sagraditi milijardu dolara vrijedan HAARP na Havajima

havaji-radarPentagon želi potrošiti 1 milijardu dolara za instalaciju HAARP radara na Havajima kako bi pratio balističke prijetnje koje dolaze iz Sjeverne Koreje ili drugdje, tvrde dužnosnici

Ravni površinski radar bi se “bavio prijetnjama raketa u regiji Pacifika” – kaže Agencija za raketnu obranu (MDA).

Iako je vrijeme izgradnje ovog postrojenja izgleda malo čudno s obzirom na trenutne prijateljske napore približavanju Sjevernoj Koreji, planovi za vojnu instalaciju zapravo su preskočili Trumpovu administraciju.

Radarski sustav bio je ozakonjen Zakonom o nacionalnoj obrambenoj zaštiti 2017. godine, kojeg je u prosincu 2016. godine potpisao Barack Obama.

Sustav bi mogao razlikovati bojne glave od mamaca na potencijalnim dolaznim projektilima lansiranim prema SAD-u prije no što prenesu putanju raketama presretačima na Aljasci kako bi ih uništili.

Predloženi radar olakšao bi prepoznavanje dalekih prijetnji balističkih raketa tijekom leta.

Trenutno MDA istražuje dva mjesta na otoku Oahu kao moguće područje izgradnje radara koji bi bio širok od 9 do 15 metara i visok 18 do 24 metra, izvijestio je AP.

Dosad su zastupnici osigurali 61 milijuna dolara za financiranje faze planiranja projekta, ali još uvijek moraju odobriti potrebna sredstva za izgradnju sustava od milijardu dolara, izjavio je demokratski senator Brian Schatz za AP.

Senator sa Havaja rekao je da njegova država već ima “robusne sposobnosti”, ali imat će za cilj izgraditi “najmoćniju kombinaciju presetača raketa i radarskih sustava na Zemlji”.

Dok se MDA navodno suočila sa kritikama javnosti zbog instalacije radara, ostaje upitno hoće li se ekspanzivan projekt realizirati nakon što su korejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump odradili povijesni susret u Singapuru, utirući put pomirenju i denuklearizaciji Poluotoka.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,