Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » POZNATI LIJEK IBUPROFEN UZROKUJE NEPLODNOST: Djevojčice u maternici izložene ovom lijeku su imale manji broj jajnih stanica

POZNATI LIJEK IBUPROFEN UZROKUJE NEPLODNOST: Djevojčice u maternici izložene ovom lijeku su imale manji broj jajnih stanica

trudnica-tabletaŽenama se savjetuje da ne uzimaju ibuprofen tijekom prvih šest mjeseci trudnoće

Ukoliko trudnice ne poslušaju mogu povećati rizik da njihove nerođene kćeri kasnije u budućnosti imaju probleme sa plodnošću, upozoravaju ginekolozi.

U novoj studiji koju je proveo tim istraživača na Sveučilištu u Edinburghu, lijek protiv bolova opisan je kao “prijetnja plodnosti ženskih beba” jer utječe na to koliko jaja fetus može napraviti tijekom svog boravka u maternici.

Žene se rađaju sa svim jajašima koje će imati u životu, za razliku od muškaraca koji neprestano proizvode spermu.

Dugotrajno korištenje ibuprofena tijekom trudnoće može smanjiti broj jajašaca kod djevojčica za čak 40 posto.

“Znamo da su se stope plodnosti smanjile tijekom posljednjih godina, i u biti tražimo potencijalni razlog zašto se to događa” – komentirao je koautor istraživanja Rod Mitchell.

“Budući da je to relativno noviji pad, smatra se da ekološki čimbenici [uključujući lijekove protiv bolova] uz društvene čimbenike mogu imati ulogu u neplodnosti”.

Učinci su dramatični. Istraživački tim je otkrio da samo uzimanje ibuprofena u periodu od dva do sedam dana uzrokuje da stanice jajašaca umru ili ne rastu po normalnoj stopi.

Šteta je do određenog stupnja reverzibilna, pogotovo ako se ibuprofen uzima tijekom prvog tromjesečja. Ipak, uzimanje ibuprofena tjednima na kraju trudnoće neizbježno će poremetiti rast reproduktivnog sustava, i jajnici rođenog djeteta neće moći formirati normalan broj jajašaca.

Žene s manjim brojem jajašaca će najvjerojatnije imati problema da zatrudne kada odrastu. Također je vjerojatno da će ove žene doživjeti ranu menopauzu.

Zbog etičkih problema istraživački tim je koristio laboratorijske miševa kako bi došao do svojih rezultata i zaključaka.

To je dovelo do toga da su neki bili previše oprezni sa svojim savjetima. Oni su izjavili da je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti utvrdili učinci koje ibuprofen može imati na bebu u razvoju. Što je još važnije, oni naglašavaju važnost razumijevanja punih mehanizama i djelovanja lijekova protiv bolova.

Žene su rekle da izbjegavaju uzimanje ibuprofena tijekom prvih 30 tjedana trudnoće “osim ako prednosti nadilaze potencijalni rizik od nerođenog djeteta”.

Ibuprofen također utječe na mušku plodnost

Druga studija je zaključila da muškarci koji redovito uzimaju ibuprofe imaju povećani rizik od spolne nemoći.

Istraživači su otkrili da muškarci koji su uzimali 1,2 mg ibuprofena (maksimalna preporučena količina) dnevno su imali značajan pad testosterona nakon samo 10 dana.

Muškarci koji su uzimali pola maksimalne doze imali su pad razine testosterona nakon dva tjedna.

Nastavak upotrebe lijekova protiv bolova na koncu je vodio da muškarci razviju kompenzirani hipogonadizam.

Tada je tijelo prisiljeno povećati proizvodnju testosterona, jer ga testisi nisu u stanju sami proizvesti. Istraživači pretpostavljaju da ibuprofen povećava luteinizirajući hormon koji utječe na proizvodnju testosterona. To može uzrokovati neplodnost kod muškaraca.

Kompenzirani hipogonadizam je privremeni poremećaj, ali dugotrajna uporaba ibuprofena može trajno oštetiti muško tijelo.

Istraživači kažu da muškarci ne bi smjeli uzimati ibuprofena dulje od 10 dana.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,