Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Valutni rat može zaustaviti globalnu dominaciju američkog dolara, a oni koji posjeduju zlato imaju moć

Valutni rat može zaustaviti globalnu dominaciju američkog dolara, a oni koji posjeduju zlato imaju moć

zlato-rukeSvijet se suočava sa valutnim ratom, a jedina zaštita od pada američkog dolara je pravo zlato, kaže analitičar za analizu plemenitih metala

Kroz geopolitičku moć koja se trenutno prebacuje sa zapada na istok, dominacija SAD-a možda upravo sada završava.

Jedan takav znak je nedavna repatrijacija zlata iz Sjedinjenih Država. Zemlje poput Turske, Njemačke i Nizozemske su počele vraćati zlato u svoje domovine.

Razlog tome je što je Hladni rat završen i zemlje više ne vide Rusiju kao prijetnju, kaže Claudio Grass, nezavisni savjetnik za plemenite metale.

Središnje banke preselile su svoje zlato jer su se osjećale ugroženima od strane SSSR-a i vidjele su SAD kao svojeg prirodnog saveznika. Činjenica da središnje banke repatriraju svoje zlato pokazuje da se to promijenilo. To također podrazumijeva da se Rusija više ne gleda kao veća prijetnja od SAD-a. Europa je u središtu te geopolitičke promjene moći i neke zemlje očito vjeruju da je mudro pohraniti zlato u svoje vlastite zemlje” – izjavio je analitičar.

Svijet živi u krizi od 2008., dok je devizni rat započeo ranije, primjećuje Grass. Središnje banke printaju bilijune dolara iz čistog zraka, dok središnje banke koordiniraju smanjenje valuta i ulijevanje novca u sve vrste financijske imovine, nekretnina i obveznica.

“Ipak, očito je da sustavni problemi nisu riješeni, naprotiv, rizici su postali veći i krhkiji nego prije deset godina” – rekao je Grass.

“Kao što znate više od 65 posto svih monetarnih rezervi u središnjem bankarskom sustavu održavaju se u svjetskoj deviznoj rezervi, koja je i dalje američki dolar. Dakle, držanje fizičkog zlata definitivno je najbolja zaštita od pada bilo koje papirnate valute, a time također i protiv posljedica pada američkog dolara”.

Globalni dug je porastao na 230 bilijuna dolara, dok se globalno gospodarstvo zaglavilo u sustavu “igre Monopoly”, koja se temelji na dugovima i financijskim polugama, kažu analitičari.

“Posljednja geopolitička promjena koja je započela s Prvom svjetskom ratom i završila s Drugim svjetskim ratom stavila je SAD u ovu dominantnu poziciju jer su u vlasništvu i pohranjuju 70 posto zlatnih rezervi slobodnog svijeta. To je bio i glavni razlog zbog kojeg je američki dolar postao svjetska rezerva valuta. U proteklih 30 godina možemo svjedočiti još jedan geopolitički pomak financijske moći koji ide sa Zapada na Istok. Kao što znate, sve djeluje u ciklusima” – rekao je Grass.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,