Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PROSLAVA ‘TRADICIONALNOG’ LJETNOG FESTIVALA U ŠVEDSKOJ NA DRŽAVNOJ TELEVIZIJI: ŽENA U HIDŽABU KUHA KEBAB

PROSLAVA ‘TRADICIONALNOG’ LJETNOG FESTIVALA U ŠVEDSKOJ NA DRŽAVNOJ TELEVIZIJI: ŽENA U HIDŽABU KUHA KEBAB

svedska-emisijaEmisija je izazivla bijesne reakcije na društvenim medijima

Švedski televizijski show odlučio je proslaviti “tradicionalni” ljetni festival u zemlji tako što je doveo muslimansku ženu u hidžabu da kuha.

Šveđani obično proslavljaju ljetni festival “Sredine ljeta” krajem lipnja jedući tradicionalna jela temeljena na haringama i krumpiru i pijući žestoka pića od bilja, no švedski kanal TV4 umjesto toga je izabrao muslimansku blogericu hrane Zeinu Mourtada koja je nosila hidžab u svojem blagdanskom jutarnjem show.

“Program je fascinantno eskivirao temelje tradicionalne švedske proslave “Sredine ljeta”, informirajući publiku o tome kako kuhati šiške-kebab i tradicionalni kebab u pećnici” – ističe Sputnik.

Kad ju je voditeljica pitala dali se “Sredina ljeta” slavi i u njezinoj kulturi, Mourtada je rekla: “Ne, obično ga ne slavimo, ali to radim zbog djece.”

Odluka je izazvala val reakcije ljudi na društvenim medijima, pozitivnih i negativnih.

“TV4 slavi ljeto s kebabom! Pitate se kada će se ovaj usrani kanal početi emitirati na arapskom i u najboljem slučaju, sa titlovima na švedskom!” – komentirala je jedna osoba na Twitteru.

“Očigledno, TV4 će uskoro pokazati kako ispeći cijelu svinju tijekom bilo kojeg većeg muslimanskog blagdana … Oh, čekaj, to se nikad neće dogoditi” – primijetio je drugi komentator.

Drugi korisnik Twittera izjavio je: “Da, važno je izbrisati sve stare navike. Poput švedskih tradicija.”

Ovaj incident je još jedan primjer švedskog zbunjenog pokušaja prihvaćanja multikulturalizma, za kojeg mnogi tvrde da sada podkopava tradicionalnu švedsku kulturu.

Kao što smo izvijestili u veljači, Švedska je imenovala muslimanskog imigranta za čelnika njihovog državnog odbora nacionalne baštine, a pojedinac je priznao da nije “čitao ništa o kulturnoj baštini Švedske”.

44-godišnji Qaisar Mahmood izjavio je na radijskoj emisiji da švedska kulturološka tradicija “skriva grozne motive”, dok izražava namjeru suprotstavljanja Šveđanima koji “žele zaštititi kulturu” i koji su otporni na promjene.

S obzirom na ovu trenutnu klimu u zemlji, nije iznenađujuće da je Švedska demokratska stranka, najistaknutija anti-imigrantska stranka ove skandinaveske zemlje, trenutno vodeća na anketama uoči nacionalnih izbora u rujnu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,