Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » VOĐA AFRIČKIH PLAĆENIKA: ‘Više sukoba, više novca! Zapad nije zainteresiran za mir u Africi’

VOĐA AFRIČKIH PLAĆENIKA: ‘Više sukoba, više novca! Zapad nije zainteresiran za mir u Africi’

afrika-placeniciZapadne su vlasti zainteresirane za produljenje sukoba u Africi, jer žude za resursima kontinenta, izjavio je osnivač privatne vojske

Većina afričkih vojnih snaga je “osuđena na propast” od strane stranih savjetnika, dodao je.

Zapadne nacije vide dugotrajne afričke ratove i kaos samo kao sredstvo da stave svoju ruku na afrička bogatstva, rekao je Eeben Barlow, osnivač tvrtke “Executive Outcomes” u Južnoafričkoj republici koja je započela trend osnivanja plaćeničkih odreda.

“Sve dok postoji sukob koji se trenutno događa, neke sporazume je moguće prihvatiti od strane vlada”, koje dopuštaju stranim silama da “dobiju vlasništvo nad tim resursima za vlastitu upotrebu” – kazao je.

Barlow je rekao da strane, a posebno zapadne sile se često odlučuju za podupiranje oružanih skupina ili različitih snaga koje zapravo destabiliziraju situaciju u regiji. Anti-vladine skupine također se žestoko koriste kao sredstvo “smjenjivanja određene vlade koja nije dovoljno usklađena sa željama onih koji su izvan tih sukoba”.

Što se tiče inozemnih savjetnika vladinih snaga, kvalitete obuke i savjeta koju pružaju afričkim vlastima, ona je obično “siromašna”, požalio se bivši pukovnik južnoafričkih obrambenih snaga. “Većina afričke vojske je osuđena na propast … od strane stranih plaćenika ili stranih savjetnika koji od sukoba imaju koristi” – rekao je.

Inozemna privatna vojna poduzeća (PMC) obično su na terenu kako bi “vidjeli koliko dugo oni mogu produžiti sukob ili rat, jer što se više može produžiti, to više novca oni mogu zaraditi”, rekao je Barlow, dodajući kako on “vjeruje” da mnoge “strane snage u Africi ovdje ne riješavaju probleme, već su tu da osiguraju da se ti problemi nastave”.

Kada afričke vlade pokušavaju iskoristiti lokalne snage, uključujući i afričke PMC-ove, da im pomognu u rješavanju sukoba, terorističkih skupina ili pobune, “stalno im se prijeti da će … to biti njihov nedostatak”.

“To su prijetnje koje dolaze izvan Afrike. I to je zapravo samo dokaz da stabilna i sigurna Afrika izgleda da je u interesu vrlo malo moćnih ljudi sa Zapada” – rekao je Barlow.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,