Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Ne trebamo Zapad’: Assad zabranio Rothschildovim bankama i MMF-u ulogu u obnovi Sirije

‘Ne trebamo Zapad’: Assad zabranio Rothschildovim bankama i MMF-u ulogu u obnovi Sirije

assad-obnovaSirija neće dopustiti zapadnim ulagačima da ulaze u obnovu zemlje oštećene ratom, budući da oni dolaze samo “preuzeti” inozemna gospodarstava, rekao je Bashar Assad u Siriji ruskim medijima, dodajući kako će tražiti prijateljsku pomoć

Sjedinjene Države i njezini zapadni saveznici aktivno su sudjelovali u sedmogodišnjem ratu u Siriji, uključujući ilegalno slanje postrojbi u tu zemlju i podupiranje militanata protiv vlade poput Slobodne sirijske vojske (FSA) i “umjerene” Islamske skupine.

Rat je donio milijarde štete Siriji, ali predsjednik Assad je odlučan da obnovi svoju zemlju bez jednog dolara od strane “nepoštenog” Zapada.

“Oni [Zapad] neće biti dio obnove u Siriji, jer im jednostavno nećemo dopustiti da budu dio toga … ne trebamo Zapad. Zapad nije uopće iskren, oni ne daju, samo uzimaju” – kazao je sirijski čelnik za ruski NTV kanal.

Zemlja je povijesno izgrađena bez vanjske pomoći, istaknuo je sirijski predsjednik, dodajući kako će bilo kakvi zajmovi biti dopušteni samo od strane “prijatelja”.

S druge strane, europskim investitorima koji su privatno kontaktirali sirijske vlasti po tom pitanju bit će zabranjen dolazak na sirijsko tržište. Assad kaže da Europa ima “oči” za Siriju samo kada treba spasiti njezino “strašno” gospodarstvo.

“Trebaju ovo tržište, oni su u vrlo strašnoj situaciji ekonomski od 2008. godine, većina europskih zemalja. Trebaju mnoga tržišta, Sirija je jedna od njih, i nećemo ih dopustiti da budu dio ovog tržišta, vrlo jednostavno” – rekao je.

Tijekom razgovora, Assad je je kritizirao zapadne sile, za koje vjeruje da su pod kontrolom Washingtona i provode samo “zamjenu diktatora” i “lažnu politiku”. Rekao je da su za taj pristup potrebne “lažne priče”, uključujući navodnu uporabu kemijskog oružja, za koje je Assad više puta bio optužen, unatoč tome što je Damask uništio zalihe kemijskog oružja još 2013. godine.

Sirijski čelnik također je rekao da pregovori s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom neće biti plodonosni, budući da Washington uvijek naglo daje obećanja, a stvari se samo pogoršavaju kada se oni uključe.

“Problem s američkim predsjednicima jest da su oni taoci njihovih lobija, mainstream medija, ogromnih korporacija, financija, naftnih kompanija, industrije naoružanja… itd.” – rekao je Assad.

On je opisao predsjednika Trumpa kao “vrlo očiti primjer” američkog pristupa u politici – uvijek govore “ono što želite čuti”, ali rade suprotno, i time pogoršavaju stvari još više.

“Dakle, razgovor i dijalog s Amerikancima bez ikakvog razloga, bez postizanja bilo čega, samo je gubitak vremena” – kazao je sirijski čelnik, dodajući kako je Damask spreman za produktivni dijalog, ali je vjerojatno da će ga imati s Washingtonom “u doglednoj budućnosti.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,