Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DRŽAVNI TAJNIK AMERIKE MIKE POMPEO: Iran će se suočiti sa ‘gnjevom cijelog svijeta’ ako pokuša razviti nuklearno oružje

DRŽAVNI TAJNIK AMERIKE MIKE POMPEO: Iran će se suočiti sa ‘gnjevom cijelog svijeta’ ako pokuša razviti nuklearno oružje

iran-raketeSAD ima arsenal od 6800 nuklearnih bojevih glava kako je navedeno 2017. godine, dok će 2800 nuklearnih bojevih glava biti demontirano u skorije vrijeme, a 4018 komada će ostati dio američkih zaliha

Iran će se suočiti sa “gnjevom cijelog svijeta” ako nastavi razvijati nuklearno oružje, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo, unatoč tome što je Washington bio prilično sam u svojoj odluci da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma.

“Nadam se da će shvatiti, ako počnu razvijati svoj nuklearni program, gnjev cijelog svijeta će pasti na njih” – rekao je Pompeo u intervjuu za MSNBC koji je emitiran u subotu.

I dalje je rekao da, ako počnu razvijati program oružja, “to je nešto što bi za cijeli svijet bilo neprihvatljivo i za kojeg mislim da nije u najboljem interesu Irana”.

Ipak, Pompeo je brzo ublažio svoj sablasni ton, rekavši kako se “gnjev” ne ukazuje na vojnu opciju.

“Kad kažem gnjev, nemojte to miješati sa vojnim djelovanjem, a kad kažem gnjev, mislim na moralne i mučne ekonomske opcije koje bi pale na njih. Stvarno se nadam da to nikada neće biti slučaj, jer to uopće nije u ničijem interesu.”

Pompeo je rekao da je ostatak svijeta malo grubo postupio, s obzirom na činjenicu da je odluka Washingtona o izlasku iz iranskog nuklearnog sporazuma izazvala globalnu osudu – uključujući najveće američke saveznike, Velike Britaniju i Njemačku, koji su nagovarali Donalda Trump da ostane u sporazumu. Kao rezultat toga, SAD u velikoj mjeri stoje same u svojoj odluci.

Među Trumpovim kritičarima bio je šefica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini, koja je nakon izlaska iz sporazuma predsjednika SAD-a naglasila da “nije bilateralni sporazum i da nije u rukama niti jedne zemlje da ga obustavi jednostrano”.

SAD su samo jedan od potpisnika sporazuma, koji je potpisan od strane Teherana i šest svjetskih sila u 2015. godini.

Čak je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u travnju napunio naslove medija nakon vrlo osjetljivog susreta s Trumpom, također pokušao sugerirati Trumpu ostane u sporazumu.

Nakon što se američki predsjednik povukao, Macron je postao neprijateljski raspoložen, ističući kako niti jedan predsjednik “nije zauvijek (na vlasti)” i navodi da Trump ne bi smio spriječiti druge nacije da se pridržavaju nuklearnog sporazuma.

Pompeovi komentari, snimljeni u petak, ali emitirani u subotu, došli su isti dan kada je iranski vrhovni čelnik osudio neupitnu vojnu nazočnost Washingtona u Siriji i upozorio kako bi Sirija mogla postati drugi Vijetnam za Washington.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,