Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ulje Ružmarina Znanstveno Dokazano Kao Prirodni Lijek za Stres

Ulje Ružmarina Znanstveno Dokazano Kao Prirodni Lijek za Stres

ruzmarin-stresEterično ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis) identificirano je kao potencijalni alternativni tretman za stres

Studija objavljena u BMC Complementary and Alternative Medicine istražila je ružmarinov potencijal kao tretman za poremećaje raspoloženja koji su posljedica kroničnog stresa.

Istraživači su upotrijebili miševe stare šest tjedana koji su udisali ružmarinovo ulje i podvrgnuli ih testu repne suspenzije (TST).

Također su ispitali PC12 stanice tretirane ružmarinom kako bi se odredio neuronalni učinak diferencijacije eteričnog ulja ružmarina in vitro.

Autori su mjerili intracelularne razine ekspresije gena acetilkolina, kolina i Gap43.

Zabilježili su smanjenje vremena mirovanja miša tijekom vremena testiranja, uz povećanje razine dopamina u mozgu životinja.

Istraživači su otkrili da modulacija intracelularnih razina ekspresije acetilkolina, kolina i Gap43 gena rezultira efektom indukcije diferencijacije PC12 stranica.

Znanstvenici vjeruju da eterično ulje od ružmarina aktivira sustav odgovora na stres i potiče proizvodnju dopamina.

Učinak se pripisuje alfa-pinenu, anksiolitičkom spoju pronađenom u ružmarinu.

Istraživači su zaključili da njihovi nalaz dovoljan dokaz anti-stresnih svojstava eteričnog ulja ružmarina, što je potencijalno učinkovito protiv poremećaja raspoloženja.

Dodali su da bi bilo potrebno kliničko ispitivanje kako bi se istražio učinak eteričnog ulja ružmarina na kliničku depresiju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,