Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izraelski zrakoplovi bombardirali 9 ciljeva u palestinskoj Gazi kao odgovor na ‘eksplozivne zmajeve i balone’ (VIDEO)

Izraelski zrakoplovi bombardirali 9 ciljeva u palestinskoj Gazi kao odgovor na ‘eksplozivne zmajeve i balone’ (VIDEO)

izrael-napadIzraelske zrakoplovne snage su provele niz zračnih napada na Gazu, navodno uništavajući nekoliko vojnih ciljeva Hamasa u odmazdi na navodne pokušaje paljbe i “eksplozivne zmajeve i balone” koji su pušteni prema Izraelu

“IDF je napao devet ‘terorističkih’ ciljeva u dvama vojnim logorima i pogonu za proizvodnju oružja koji pripada terorističkoj organizaciji Hamas u sjevernom pojasu Gaze kao odgovor na puštanje eksplozivnih zmajeva na izraelsko područje” – rekla je vojska u izjavi.

IDF je izjavio kako se taj incident tretira kao terorističko djelo i nastavit će odmazdu protiv takvih prijetnji iz Pojasa Gaze protiv izraelskih civila.

IDF je ponovio da je Hamas odgovoran za “sve unutar i izvan Pojasa Gaze” i da će organizacija “snositi posljedice” svojih akcija ili neaktivnosti.

Tijekom velikog palestinskog Marša povratka koji je eksplodirao duž izraelske granice krajem ožujka, Palestinci su balonima i zmajevima poslali domaće eksplozivne naprave u Izrael, što je rezultiralo brojnim požarima diljem južnog Izraela. Većina ih je bila usmjerena na poljoprivrednu zemlju blizu granice Gaze.

Kako bi zaustavili ove aktivnosti, Izrael je ograničio količinu transporta plina helija za balone u Gazu, ograničavajući ga samo za liječenje. Tel Aviv je također prijetio da će totalno zaustaviti opskrbu plinom, ako napadi zmajevima ne prestanu.

Sličan događaj dogodio se u nedjelju, kada je izraelsko zrakoplovstvo ispalilo projektile u blizini skupine Palestinaca zbog “puštanja zapaljivih balona” u južnoj Gazi. Bila su barem dva takva napada, izjavio ja IDF na Twitteru.

Izraelska vojska također je napala Palestince koji su navodno lansirali “zločinačke balone”, a bombarderi su ciljali mjesto na kojem je grupa djelovala i njihovo vozilo.

Više od 130 Palestinaca ubile su izraelske snage tijekom prosvjeda duž granice s Gazom.

Opća skupština UN-a osudila je “pretjeranu uporabu sile” Izraela protiv palestinskih prosvjednika, usvajanjem neobvezujuće rezolucije prošlog tjedna.

Američka izaslanica Nikki Haley je željela da konačni dokument ima izmjenu koja osuđuje Hamas, ali prijedlog nije uspio privući dovoljno potpore.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,