Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Filipini planiraju dati besplatno oružje ‘čistim’ zajednicama koje su spremne boriti se protiv narko kartela i kriminala

Filipini planiraju dati besplatno oružje ‘čistim’ zajednicama koje su spremne boriti se protiv narko kartela i kriminala

duterte-oruzjeMinistarstvo unutarnjih poslova Filipina priopćilo je planove da se 42.000 čelnika zajednica opskrbi besplatnim oružjem kako bi poboljšali borbu protiv droga i kriminala, koja nastavlja izazivati bijes branitelja ljudskih prava

Odluka o davanju državnog oružja čelnicima zajednica – poznatijim lokalno kao barangajski kapetani – najavilo je ministarstvo u srijedu. Barangaji su sela ili gradovi sa visokim stepenom autonomije.

Glavni uvjet za dobivanje oružja je da budu spremni boriti se protiv kriminala i da se ne bi sami uključili u nedopuštene aktivnosti.

Navedeno oružje bit će besplatno ili će država subvencionirati privatnu kupnju oružja po izboru.

“Uvjet je da se kapetani zajednica trebaju boriti protiv droga i kriminala. Ako se oni budu sučeljavali sa kriminalcima, to bi mogao biti još jedan udarac u borbi protiv droge” – izjavio je za Reuters podtajnik unutarnjih poslova Martin Dino, koji nadgleda barangajsku zemlju.

U utorak je predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da razmišlja o davanju oružja barangajskim kapetanima. Prošli je tjedan obećao da će im pružiti istu pravnu zaštitu kao i policijski službenici, navodeći da “nikad neće ići u zatvor” ako ubiju osumnjičene kriminalce.

Istovremeno, čelnik Filipina opetovano je optužio neke dužnosnike zajednice da su uključeni u trgovini ilegalnim drogama.

Odluku o naoružavanju barangajskih kapetana osudile su oporbene ličnosti zemlje, koje su izrazile strah da bi moglo dovesti do rasprostranjenog nasilja i učinkovito pretvoriti Filipine u “Divlji zapad”.

„S istim načinom na koji se ljudi sada ubijaju, možemo očekivati da će cijela zemlja postati polje za ubijanje” – rekao je oporbeni zastupnik Gary Alejano.

Rodrigo Duterte je izabran za predsjednika u 2016. godini, obećavajući da će iskorijeniti ilegalnu trgovinu drogom u zemlji koja je pogođena šabu-om – lokalnim metamfetaminom.

Rat protiv droga koji je tada započeo odnio je živote preko 4.000 ljudi, prema službenim podacima, dok skupine za ljudska prava tvrde da bi ta brojka mogla biti najmanje tri puta veća.

Zakonodavna tijela su opetovano optužena za izvanraspravno ubojstvo sumnjivih trgovaca drogom, dok su Duterteove kontroverzne primjedbe samo temelj za daljnje špekulacije.

Rat protiv droge u Filipinima izazvao je gnjev skupina za ljudska prava, uključujući Vijeće UN-a za ljudska prava, koje je pokrenulo istragu o navodnim zlostavljanjima i izvansudskim ubojstvima.

Sve su optužbe odbacili državni dužnosnici, a sam Duterte je izrekao uvrede skupinama za ljudska prava. U jednoj od svojih najnovijih istupa, predsjednik Filipina je prozvao povjerenika UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ada Al Husseina “kurvinim sinom”, koji nema “sive materije između njegovih ušiju”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,