Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » AMERIČKA AGENCIJA ZA HRANU I LIJEKOVE: Oštećenje kože od sunca je ‘bolest’ koja se može liječiti samo lijekovima i ničim drugim

AMERIČKA AGENCIJA ZA HRANU I LIJEKOVE: Oštećenje kože od sunca je ‘bolest’ koja se može liječiti samo lijekovima i ničim drugim

suncanje-fdaOpćepoznato je da antioksidansi mogu pružiti bezbroj zdravstvenih pogodnosti – uključujući i zaštitu od opeklina i oštećenja koje uzrokuje sunce

No, prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), samo lijekovi i kreme koje je proizvela njihova farmaceutska industrija mogu ponuditi zdravstvene beneficije.

Je li otrovna krema za sunčanje zapravo jedina opcija koju potrošači imaju kada se radi o zaštiti od sunca – ili se FDA stvarno šali?

Nedavno je FDA uhitila brojne proizvođače koji su proizvodili dodatke za zaštitu od sunca, antioksidacijske mješavine sa spojevima poput likopena, luteina i zeaksantina. Više studija je ukazalo na prednosti tih fitonutrijenata – uključujući njihovu sposobnost da odstrane oštećenja uzrokovano suncem.

No, očigledno, FDA gleda na kožna oštećenja sunca kao na “bolesti”, a to znači da je tvrdnja o zaštiti od sunca “tvrdnja o bolesti”.

FDA je u priopćenju objavila da su poslali upozorenje proizvođačima dodataka za zaštitu od sunca. Agencija je optužila tvrtke koje proizvode dodatke prehrani da “ugrožavaju zdravlje ljudi dajući potrošačima lažni osjećaj sigurnosti da dodaci prehrani mogu spriječiti opekline, smanjiti rano starenje kože uzrokovano suncem ili zaštititi se od raka kože”.

“Nema tablete ili kapsule koja može zamijeniti našu kremu za sunčanje” – nastavila je agencija.

Je li to stvarno istina? Ili je to tvrdnja industrijski financiranog, anti-znanstveni reket agencije koja kontinuirano pokazuje da nije u stanju zaštititi potrošače od korporativnih interesa?

Prirodne “kreme za sunčanje” ipak postoje, kaže znanost

Unatoč FDA-inim uvjerenjima da hranjive tvari ne mogu pomoći u zaštiti od oštećenja od sunca, činjenica je da su mnogostruke studije pokazale da se antioksidansi mogu boriti protiv štetnih posljedica izlaganja suncu.

Iako korporacije možda ne žele da ovo znate, znanost je to potvrdila. Postoji alternativa kremi za sunčanje, i one se mogu naći u vašoj kuhinji (ili u dvorištu, ako imate vlastiti vrt).

Jedna od najpoželjnijih namirnica za čuvanje kože zdravom i zaštićenom od sunca je rajčica.

Izvješća o pogodnostima za zaštitu kože koju vam može omogućiti rajčica već su dugo objavljene javnosti.

2012. godine je istraživanje pokazalo da jedenje rajčice može pružiti bolju zaštitu od sunčevih zraka od klasične krema za sunčanje.

Likopen, spoj koji daje rajčici svoju prepoznatljivu crvenu boju, također je odgovoran i za preventivne i zaštitne prednosti ovog povrća.

2016. godine ti su rezultati ponovno pokazani u njemačkoj studiji koja je objavljena u British Journal of Dermatology. Istraživanje je pokazalo da dva karenenoida (likopen i lutein) mogu učinkovito zaštititi kožu od oštećenja sunca.

Istraživački tim je izjavio u svojoj raspravi: “Prema našem saznanju, ovdje prvi put da smo dakazali da TNC i lutein ne samo da štite zdravu kožu od UVB/A zraka nego i protiv dugotrajnog UVA1 zračenja.”

Dok je sve više dokaza koji podržavaju biljne hranjive tvari kao sredstva za zaštitu od sunca, dokazi protiv konvencionalnih krema za sunčanje također se nastavljaju gomilati.

Kao što objašnjava Radna skupina za zaštitu okoliša, mnoge “konvencionalne” kreme za sunčanje proizvode kemikalije koje mogu biti opasne za vaše zdravlje.

Laboratorijske studije ukazuju da neki kemijski UV filtri mogu oponašati hormone, a liječnici izvješćuju o alergijama kože povezanim sa kremama za sunčanje, što postavlja važna pitanja o neželjenim posljedicama na ljudsko zdravlje zbog učestalosti primjene kreme za sunčanje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,