Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TREBAJU MALO ‘SLOBODE I DEMOKRACIJE’: Rusija i Bjelorusija odbacile dolar u zajedni─Źkoj trgovini u korist nacionalnih valuta

TREBAJU MALO ‘SLOBODE I DEMOKRACIJE’: Rusija i Bjelorusija odbacile dolar u zajedni─Źkoj trgovini u korist nacionalnih valuta

rusija-bjelorusijaBjeloruski premijer Andrey Kobyakov pozvao je na potpuno odbacivanje ameri─Źkog dolara u korist nacionalnih valuta u trgovini izme─Ĺu Rusije i Bjelorusije i u odre─Ĺivanju cijena

“To bi bilo sjajno ako bi cijeli trgovinski promet, kao i formiranje cijena bili postavljeni u nacionalnim valutama” – kazao je Kobyakov tijekom sjednice Vije─ça ministara dr┼żava Unije Rusije i Bjelorusije.

Kobyakov je tako─Ĺer rekao kako bi se pove─çanje trgovinskog prometa na 40 milijardi dolara trebalo postaviti kao strate┼íki zadatak za susjedne dr┼żave.

“Pozitivni trendovi prema obnovi gospodarskog rasta u na┼íim zemljama osigurani su 2017. godine i odrazili su se na rezultate bilateralne trgovine. U 2017. godini trgovina Bjelorusije i Rusije se pove─çala za 23,5 posto na 32,4 milijarde dolara” – kazao je.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev istaknuo je da je znatan dio uzajamnih nagodbi i trgovine izme─Ĺu zemalja trenutno izvr┼íen u nacionalnoj valuti Rusije.

“Pro┼íle godine, stranke su zaklju─Źile oko 83 posto me─Ĺusobnih trgovinskih ugovora u rubljama” – kazao je Medvedev.

“To odra┼żava potpuno povjerenje prema ruskoj nacionalnoj valuti i, ┼íto je najva┼żnije, smanjuje ovisnost o vanjskim ─Źimbenicima”.

Ruski premijer je istaknuo nu┼żnost uklanjanja prepreka za me─Ĺusobni pristup robama i uslugama, kao i pove─çanje udjela visokokvalitetnih proizvoda i robe usmjerene prema izvozu.

Medvedev je tako─Ĺer rekao da zemlje planiraju raspravljati o pitanju zajedni─Źke prometne infrastrukture.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,