Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TREBAJU MALO ‘SLOBODE I DEMOKRACIJE’: Rusija i Bjelorusija odbacile dolar u zajedničkoj trgovini u korist nacionalnih valuta

TREBAJU MALO ‘SLOBODE I DEMOKRACIJE’: Rusija i Bjelorusija odbacile dolar u zajedničkoj trgovini u korist nacionalnih valuta

rusija-bjelorusijaBjeloruski premijer Andrey Kobyakov pozvao je na potpuno odbacivanje američkog dolara u korist nacionalnih valuta u trgovini između Rusije i Bjelorusije i u određivanju cijena

“To bi bilo sjajno ako bi cijeli trgovinski promet, kao i formiranje cijena bili postavljeni u nacionalnim valutama” – kazao je Kobyakov tijekom sjednice Vijeća ministara država Unije Rusije i Bjelorusije.

Kobyakov je također rekao kako bi se povećanje trgovinskog prometa na 40 milijardi dolara trebalo postaviti kao strateški zadatak za susjedne države.

“Pozitivni trendovi prema obnovi gospodarskog rasta u našim zemljama osigurani su 2017. godine i odrazili su se na rezultate bilateralne trgovine. U 2017. godini trgovina Bjelorusije i Rusije se povećala za 23,5 posto na 32,4 milijarde dolara” – kazao je.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev istaknuo je da je znatan dio uzajamnih nagodbi i trgovine između zemalja trenutno izvršen u nacionalnoj valuti Rusije.

“Prošle godine, stranke su zaključile oko 83 posto međusobnih trgovinskih ugovora u rubljama” – kazao je Medvedev.

“To odražava potpuno povjerenje prema ruskoj nacionalnoj valuti i, što je najvažnije, smanjuje ovisnost o vanjskim čimbenicima”.

Ruski premijer je istaknuo nužnost uklanjanja prepreka za međusobni pristup robama i uslugama, kao i povećanje udjela visokokvalitetnih proizvoda i robe usmjerene prema izvozu.

Medvedev je također rekao da zemlje planiraju raspravljati o pitanju zajedničke prometne infrastrukture.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,