Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » SRU┼áENI ┼ŻIVOTNI PLANOVI MLADE RIJE─îANKE: Odlu─Źila se vratiti iz Danske u Hrvatsku jer je prona┼íla posao, ali evo ┼íto su joj njezini Hrvati napravili…

SRU┼áENI ┼ŻIVOTNI PLANOVI MLADE RIJE─îANKE: Odlu─Źila se vratiti iz Danske u Hrvatsku jer je prona┼íla posao, ali evo ┼íto su joj njezini Hrvati napravili…

danska-hrvaticaPro┼íla su tri mjeseca otkako je skinuta s liste nezaposlenih, a to je kao period kazne, nakon kojeg se mo┼że vratiti na listu, no to je gubljenje vremena

Mlada Rije─Źanka u Danskoj je zavr┼íila studij grafi─Źkog dizajna i nakon zavr┼íetka studija ostvarila je pravo na naknadu za nezaposlene.

Me─Ĺutim, u Hrvatskoj joj se otvorila mogu─çnost stru─Źnog osposobljavanja u jednoj renomiranoj dizajnerskoj ku─çi i odlu─Źila se vratiti, ali tada su krenuli problemi.

23-godi┼ínja k─çi Alfreda Frankovi─ça iz Rijeke sprema se opet za Dansku iako se prije ┼íest mjeseci iz te iste Danske vratila s diplomom i ┼żeljom da ostane u Hrvatskoj. Iznevjerio ju je, kao i toliko drugih ÔÇô sustav koji joj je sru┼íio sve planove koje je imala.

“Prije ─Źetiri godine k─çi mi je oti┼íla u Dansku na studij grafi─Źkog dizajna, koji je i zavr┼íila. Ostvarila je pravo na naknadu za nezaposlene. Rije─Ź je o lijepom iznosu, ne o iznosu za pre┼żivljavanje. Me─Ĺutim, u Hrvatskoj joj se otvorila mogu─çnost stru─Źnog osposobljavanja u jednoj renomiranoj dizajnerskoj ku─çi i odlu─Źila se vratiti iako je rije─Ź o naknadi koja je mnogo manja od one u Danskoj, no ┼żeljela se vratiti, a ┼żeljeli smo to i mi kao roditelji”, ispri─Źao je Frankovi─ç za Novi list.

Nakon povratka iz Danske k─çi se prijavila na Zavod za zapo┼íljavanje kako bi ostvarila pravo na stru─Źno osposobljavanje. U trenutku kad je potpisala potrebnu dokumentaciju s tvrtkom koju je sama prona┼íla, oti┼íla je ponovo u Dansku kako bi rije┼íila dokumentaciju na fakultetu i “rasku─çila se” te kona─Źno vratila u Hrvatsku, no uslijedio je ┼íok.


“Zavod za zapo┼íljavanje skinuo ju je s liste nezaposlenih jer se nije javila unutar osam tjedana, ┼íto joj je bila du┼żnost. Tim ─Źinom propala joj je mogu─çnost za realizaciju stru─Źnog osposobljavanja. Moja se k─çi ne vodi kao nezaposlena iako to zapravo jest, a pravno gledano, Zavod za zapo┼íljavanje nije u─Źinio nikakav propust. Slu┼żbenica se dr┼żi onoga ┼íto je propisano, no pitam se je li bitnije javljanje ili to ┼íto je prona─Ĺen posao koji mladoj osobi zna─Źi start u ┼żivot. Koji je smisao Zavoda za zapo┼íljavanje ako onemogu─çava zapo┼íljavanje?” navodi Frankovi─ç.

Njegova se k─çi ┼żalila, a rje┼íenje Zavoda mjesecima je ─Źekala kao ozeblo sunce jer ono je za nju i njezinu obitelj zna─Źilo odluku ÔÇô Hrvatska ili Danska. Kada je napokon stiglo, jo┼í jedno razo─Źaranje. Bilo je negativno. I sada opet odlazi.

“Istina je da je moja k─çi pogrije┼íila jer se nije javila na vrijeme. Po┼íteno smo priznali i o─Źekivali malo fleksibilnosti. Ipak je rije─Ź o ustanovi koja je servis gra─Ĺanima i koju svi mi pla─çamo.

Pro┼íla su tri mjeseca otkako je skinuta s liste nezaposlenih, a to je kao period kazne, nakon kojeg se mo┼że vratiti na listu, no to je gubljenje vremena. Od po─Źetka ove godine ─Źeka na stru─Źno osposobljavanje i sad bi cijeli postupak morala ponovno pro─çi, a to vi┼íe ne ┼żeli”, zaklju─Źuje Frankovi─ç.
 
(novilist.hr,dnevnik.hr)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,