Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » IZNENAĐUJUĆE NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA SODA BIKARBONA MOŽE SPRIJEČITI AUTOIMUNE BOLESTI NA STANIČNOJ RAZINI

IZNENAĐUJUĆE NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA SODA BIKARBONA MOŽE SPRIJEČITI AUTOIMUNE BOLESTI NA STANIČNOJ RAZINI

soda-supermenSoda bikarbona rješava puno problema u kućanstvu, ali i zdravstvenih stanja, i više nego što smo mislili

Vjerojatno ste vidjeli više od jednog popisa koji cirkulira na internetu na kojem su navedene mnoge namjene sode bikarbone.

Je li vaš hladnjak pokupio loš miris? Da li se vaš odvod začepio? Da li je vaše cipele potrebno osvježiti? Soda bikarbona ima mnogo trikova u rukavu, ali jedna od najboljih trikova se obično ne nalaze na kućnom popisu.

Nova istraživanja objavljena u časopisu Journal of Immunology pokazala su da soda bikarbona ili natrij bikarbonat, može izliječiti upale i autoimune bolesti na staničnoj razini.

To se radi na način da se vaše tijelo pretvori u protuupalno okruženje. Jedan od načina na koji se to postiže je utjecanje na stanice u slezeni da zaustave neodgovarajući imunološki odgovor koji je povezan sa autoimunom bolesti.

Autoimune bolesti nastaju kada imunološki sustav napade tijelo osobe zbog pogreške. Bolesti koje spadaju u ovu kategoriju uključuju lupus, reumatoidni artritis i upalnu bolest crijeva.

Liječenje ovih stanja ponekad uključuje potiskivanje imunološkog sustava toliko da se razviju infekcije, pa čak i rak. Srećom, sada se čini da soda bikarbona predstavlja sigurniji način zaštite od autoimunih bolesti i upala.

To je zato što stimulira želudac da proizvodi veće količine probavne kiseline koja djeluje na mesotelijalne stanice koje zaustavljaju lažne alarme koji imaju tendenciju da pokrenu pretjerane imunološke reakcije.

Istraživači su otkrili da je uzimanje vode za piće pomiješane sa soda sodom bikarbonom tijekom dva tjedna uzrokovalo da se imunološke stanice makrofaga u slezeni, bubrezima i krvi – prebace iz stanja koje potiče upalu (M1) do tipa koji smanjuje upalu (M2).

Nakon što je uočen ovaj učinak kod štakora sa oštećenjem bubrega, otkrili su istu reakciju kod štakora bez oštećenja bubrega: svi su imali manje upalnih mikrofaga u slezeni i bubrezima.

Zatim su u istraživanje uključili zdrave studente medicine koji su pili vodu sa sodom bikarbonom. Dnevna doza bila je dva grama sode bikarbone u 250 ml vode. Otkrili su istu reakciju tijela koja je potvrdila njihova otkrića.

Osim toga, vidjeli su promjene u drugim vrstama imunoloških stanica, poput regulatornih T stanica koje odbacuju imunološku rekaciju i spriječavaju vaš imunološki sustav da napadne tkivo.

Odgovorni autor studije sa svečulišta Augusta University Renal dr. Paul O’Connor rekao je da se ovo može pokazati kao vrlo sigurna metoda za liječenje upalnih bolesti.

Soda bikarbona bi mogla poboljšati liječenje raka

Soda bikarbona također je u posljednje vrijeme privukla pažnju zbog svog potencijala da pomogne lijekovima za imunoterapiju da napadaju tumore koji su teško liječe. Istraživači su otkrili da kada miševi piju vodu s natrijevim bikarbonatom, stvaraju povoljnije uvjete unutar tumora kako bi terapija učinila svoj posao.

Soda bikarbona se već dugo koristi za rješavanje mnoštva manjih bolesti, ali sada se čini da bi ona mogla biti korisna i kod teških bolesti.

Važno je nastaviti uzimati sodu sa oprezom ako ga pokušavate sami koristiti, jer previše uzimanja može imati neželjene učinke. Količina upotrijebljena u studijama je bila – dva grama – otprilike jednaka samo pola čajne žličice.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,