Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » IZNENA─ÉUJU─ćE NOVO ISTRA┼ŻIVANJE OTKRILO DA SODA BIKARBONA MO┼ŻE SPRIJE─îITI AUTOIMUNE BOLESTI NA STANI─îNOJ RAZINI

IZNENA─ÉUJU─ćE NOVO ISTRA┼ŻIVANJE OTKRILO DA SODA BIKARBONA MO┼ŻE SPRIJE─îITI AUTOIMUNE BOLESTI NA STANI─îNOJ RAZINI

soda-supermenSoda bikarbona rješava puno problema u kućanstvu, ali i zdravstvenih stanja, i više nego što smo mislili

Vjerojatno ste vidjeli više od jednog popisa koji cirkulira na internetu na kojem su navedene mnoge namjene sode bikarbone.

Je li va┼í hladnjak pokupio lo┼í miris? Da li se va┼í odvod za─Źepio? Da li je va┼íe cipele potrebno osvje┼żiti? Soda bikarbona ima mnogo trikova u rukavu, ali jedna od najboljih trikova se obi─Źno ne nalaze na ku─çnom popisu.

Nova istra┼żivanja objavljena u ─Źasopisu Journal of Immunology pokazala su da soda bikarbona ili natrij bikarbonat, mo┼że izlije─Źiti upale i autoimune bolesti na stani─Źnoj razini.

To se radi na na─Źin da se va┼íe tijelo pretvori u protuupalno okru┼żenje. Jedan od na─Źina na koji se to posti┼że je utjecanje na stanice u slezeni da zaustave neodgovaraju─çi imunolo┼íki odgovor koji je povezan sa autoimunom bolesti.

Autoimune bolesti nastaju kada imunolo┼íki sustav napade tijelo osobe zbog pogre┼íke. Bolesti koje spadaju u ovu kategoriju uklju─Źuju lupus, reumatoidni artritis i upalnu bolest crijeva.

Lije─Źenje ovih stanja ponekad uklju─Źuje potiskivanje imunolo┼íkog sustava toliko da se razviju infekcije, pa ─Źak i rak. Sre─çom, sada se ─Źini da soda bikarbona predstavlja sigurniji na─Źin za┼ítite od autoimunih bolesti i upala.

To je zato ┼íto stimulira ┼żeludac da proizvodi ve─çe koli─Źine probavne kiseline koja djeluje na mesotelijalne stanice koje zaustavljaju la┼żne alarme koji imaju tendenciju da pokrenu pretjerane imunolo┼íke reakcije.

Istra┼żiva─Źi su otkrili da je uzimanje vode za pi─çe pomije┼íane sa soda sodom bikarbonom tijekom dva tjedna uzrokovalo da se imunolo┼íke stanice makrofaga u slezeni, bubrezima i krvi – prebace iz stanja koje poti─Źe upalu (M1) do tipa koji smanjuje upalu (M2).


Nakon ┼íto je uo─Źen ovaj u─Źinak kod ┼ítakora sa o┼íte─çenjem bubrega, otkrili su istu reakciju kod ┼ítakora bez o┼íte─çenja bubrega: svi su imali manje upalnih mikrofaga u slezeni i bubrezima.

Zatim su u istra┼żivanje uklju─Źili zdrave studente medicine koji su pili vodu sa sodom bikarbonom. Dnevna doza bila je dva grama sode bikarbone u 250 ml vode. Otkrili su istu reakciju tijela koja je potvrdila njihova otkri─ça.

Osim toga, vidjeli su promjene u drugim vrstama imunolo┼íkih stanica, poput regulatornih T stanica koje odbacuju imunolo┼íku rekaciju i sprije─Źavaju va┼í imunolo┼íki sustav da napadne tkivo.

Odgovorni autor studije sa sve─Źuli┼íta Augusta University Renal dr. Paul O’Connor rekao je da se ovo mo┼że pokazati kao vrlo sigurna metoda za lije─Źenje upalnih bolesti.

Soda bikarbona bi mogla pobolj┼íati lije─Źenje raka

Soda bikarbona tako─Ĺer je u posljednje vrijeme privukla pa┼żnju zbog svog potencijala da pomogne lijekovima za imunoterapiju da napadaju tumore koji su te┼íko lije─Źe. Istra┼żiva─Źi su otkrili da kada mi┼íevi piju vodu s natrijevim bikarbonatom, stvaraju povoljnije uvjete unutar tumora kako bi terapija u─Źinila svoj posao.

Soda bikarbona se ve─ç dugo koristi za rje┼íavanje mno┼ítva manjih bolesti, ali sada se ─Źini da bi ona mogla biti korisna i kod te┼íkih bolesti.

Va┼żno je nastaviti uzimati sodu sa oprezom ako ga poku┼íavate sami koristiti, jer previ┼íe uzimanja mo┼że imati ne┼żeljene u─Źinke. Koli─Źina upotrijebljena u studijama je bila – dva grama – otprilike jednaka samo pola ─Źajne ┼żli─Źice.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,