Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSKO MINISTARSTVO OBRANE: Sve preostale zone otpora ISIS-a u Siriji nalaze se u područjima pod kontrolom SAD-a

RUSKO MINISTARSTVO OBRANE: Sve preostale zone otpora ISIS-a u Siriji nalaze se u područjima pod kontrolom SAD-a

isis-sirijaIslamska država i dalje održava svoju prisutnost u Siriji, ali samo u područjima pod kontrolom SAD-a, dok ona područja oslobođena od strane sirijskih snaga se polako oporavljaju nakon poraza terorista, prema ruskom Ministarstvu obrane

“Svi preostali džepovi otpora terorista ISIS-a u Siriji su samo na područjima pod kontrolom Sjedinjenih Država” – izjavio je u subotu glavni bojnik Igor Konashenkov, glasnogovornik ministarstva obrane.

Ranije je američki ministar obrane Jim Mattis je izjavio u naglašenoj izjavi da se povlačenje iz Srapske republike “mora izbjegavati je može ostaviti vakuum u Siriji koje može iskoristiti Assadov režim ili njegovi pristaše”, očito upućivajući na Iran i Rusiju.

Rusija se bori protiv terorista u zemlji na poziv sirijske vlade, dok se prisutnost SAD-a u Damasku smatra agresijom.

Konashenkov nije uzvratio udarce američkom vojnom dužnosniku, podsjećajući ga na činjenicu da je invazija u Iraku pod lažnim izgovorom zapravo dovela do uskrsnuća Islamske države (ISIS) i na kraju njezina širenja u ratom razorenoj Siriji.

“Daljnje širenje ISIS-a u Siriji postalo je moguće zbog kriminalne neaktivnosti SAD-a i takozvane “međunarodne koalicije”, što je rezultiralo brzim dobivanjem kontrole ISIS-a nad glavnim naftnim područjima istočne Sirije i konstantnog protoka sredstava od nezakonite prodaje naftnih derivata” – rekao je Konashenkov.

Washington je opskrbio oružjem vrijednim stotine milijuna “fiktivnu” sirijsku opoziciju, dok je velika većina od njih završila u rukama al-Qaedine podružnice Al-Nusra Fronta i Islamske države, tvrdio on.

To, prema Konashenkovovom mišljenju, pokazalo se da se ciljevi terorističkih skupina u Siriji, podudaraju sa politikom Washingtona.

U međuvremenu, ni jedan cent iz američkog proračuna nije došao kako bi olakšao oporavak bivših zona sukoba koje sada kontrolira sirijska vlada.

“U sirijskim pokrajinama koje kontrolira legitimna vlast Sirijske republike, mirnan život je sada aktivno obnovljen, naselja su razminirana; poduzeća, tržišta, škole i vrtići rade. U njoj stiže humanitarna pomoć i hrana, od kojih ne postoji ni komad isplaćen iz proračuna Sjedinjenih Država.”

Ranije je masovni gubitak civilnih života u gradu Raqqi, kojeg je prouzrokovala koalicija koju je vodila SAD, došla pod salvu kritika organizacjie Amnesty International.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,