Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Austrijski vicekancelar o zatvaranju džamija: ‘Ovo je tek početak!’

Austrijski vicekancelar o zatvaranju džamija: ‘Ovo je tek početak!’

strecheAustrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache ističe da je odluka vlade o protjerivanju imama i zatvaranju sedam džamija, kao i zabrani rada jednog islamskog vjerskog udruženja — samo početak

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Osttereich“, kazao da se mora dalje, svom snagom djelovati protiv kršenja zakona od strane radikalnog islama.

„Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruženja koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba djelovati dosljedno“, poručio je Strache.

Ukoliko postoje udruženja i ustanove koje ne obuhvaća Zakon o islamu, onda on mora biti analiziran, smatra Strache.

On odbacuje kritiku da je vlada djelovala u vrijeme Ramazana i neposredno pred predsjedničke izbore u Turskoj ističući da je trebalo djelovati još prije dvije godine, ali se to nije dogodilo.

„Sada nije riječ o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za djelovanjem“, kaže Strache.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da Turska neće „sjediti prekriženih ruku“ na ono što se događaja u Austriji.

Na to je šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske strankee Austrije (FPO) Johan Gudenus odgovorio da „Austrija zasigurno neće dozvoliti tako nešto“.

„Erdoganove izjave pokazuju kako Turska želi utjecati na politiku europskih zemalja. Austrija sigurno to neće dozvoliti, a austrijska vlada zasigurno je odgovorna za sigurnost naše zemlje i primjenu austrijskih zakona“ – reagirao je Gudenus u obraćanju javnosti.

Islamskoj vjerskoj zajednici u Austriji on je poručio da se izvršenje zakona ne obazire na Ramazan ili druge praznike, već odluke koje donose nezavisne ustanove.

Austrijska vlada je u petak odredila mjere protjerivanja imama, za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, financiraju iz inozemstva, kao i zatvaranja džamija koje šire salafističku ideologiju.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,