Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživanje: Vaš imunološki sustav ima memoriju vaših bolesti

Istraživanje: Vaš imunološki sustav ima memoriju vaših bolesti

imunoloski-sustavVaš imunološki sustav je nevjerojatna stvar; on štiti vaše tijelo od patogenih bakterija na dnevnoj bazi i funkcionira bez ikakvog razmišljanja

I, budimo iskreni, to je nekada i nezahvalan posao.

Mnogi ljudi se čak ne sjećaju kada su razmišljali o imunološkom sustavu sve dok nisu bili bolesni.

No, nova istraživanja pokazuju da vaš imunološki sustav “pamti” za vas i da upala i bolesti mogu imati značajan utjecaj na pamćenje imunološkog sustava, posebice na imunološke stanice specifične za mozak poznate kao mikroglije.

Znanstvenici kažu da bi ti novi nalazi mogli napokon otkriti zašto se razvijaju neurodegenerativna stanja poput Alzheimerove bolesti.

Veza između imunih stanica i Alzheimerove bolesti

Mikroglije su specijalizirana vrsta imunoloških stanice koje se nalazi samo u mozgu, a poznate su po tome što imaju atipično dug životni ciklus.

Zbog tog dugog životnog vijeka, znanstvenici se već dugo pitaju kakvi čimbenici okoliša uzrokuju promjenu ovih stanica na duge staze. Postoje sumnje da bi promjene u mikroglijama mogle doprinijeti nastanku neurodegenerativnih stanja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest.

Dr. Jonas Neher, voditelj istraživanja i znanstvenik u DZNE-u i HIH-u, je pojasnio:

“Epidemiološke studije pokazale su da zarazne bolesti i upale tijekom cijelog života mogu utjecati na ozbiljnost pojave Alzheimerove bolesti mnogo kasnije u životu. Stoga se pitamo da li imunološka memorija u ovim dugovječnim mikroglijama može prenijeti taj rizik.”

Istraživači kažu da je “osposobljena” mikroglija u konačnici uzrokovala povećanje formiranja amiloidnog plaka – znaka Alzheimerove bolesti – što je rezultiralo pojavom bolesti. Čak i mjesecima nakon početnog izlaganja, te promjene u mikroglijama još su uvijek bile detektirane, što ukazuje na epigenetske promjene.

Dok je sposobnost “pamćenja” mikroglija prilično impresivna, to nije baš dobra vijest. Doista, čini se da bolest i upala u drugim dijelovima tijela još uvijek može uzorokovati velike nevolje za vaš mozak.

“Moguće je da i kod ljudi, upalne bolesti koje se prvenstveno razvijaju izvan mozga mogu izazvati epigenetsko reprogramiranje unutar mozga” – tvrdi Neher.

Postoji li dio tijela koji nije dugoročno negativno zahvaćen kada se dogodi bolest? Znanost je dosljedno pokazala da upale uzrokuju ili pridonose faktoru u gotovo svim većim bolestima, uključujući bolesti srca, rak, probavne smetnje, neurodegenerativne bolesti, i popis nastavlja.

Upalno reagiranje vašeg tijela je sastavni dio funkcije imunološkog sustava kojim se liječi i štiti tijelo; a kad upala postaje kronična, katastrofa je na putu.

Srećom, postoji mnogo prirodnih načina uz pomoću kojih se možete boriti protiv upale. Soda bikarbona također je nedavno otkrivena da ublažava upale. Aktivnosti poput joge, meditacije i prakse tradicionalne kineske medicine također mogu pomoći u zdravom odgovoru imunološkog sustava.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,