Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Rezanje kalorija za samo 15% može USPORITI VAŠE STARENJE!

Rezanje kalorija za samo 15% može USPORITI VAŠE STARENJE!

bruce-hranaPut prema starenju graciozno počinje iz vašeg tanjura. Na temelju otkrića istraživača iz SAD-a, smanjenje broja kalorija koje konzumirate danas može dovesti do smanjenog rizika od dobnih bolesti u budućnosti i može vam pomoći da živite dulje

Istraživački rad koji je objavljen u časopisu Cell Metabolism, proučavao je rezultate dvogodišnje studije u kojoj su sudionici smanjili dnevne kalorije za najmanje 15 posto.

Prema istraživačima, smanjenje dnevnog kalorijskog unosa osobe dovelo je do pozitivnih zdravstvenih ishoda, za razliku od onih koji su imali redovitu ustaljenu prehranu.

Imali su sporiji metabolizam, te se pokazalo da njihova tijela učinkovito koriste energiju i smanjuju oksidacijski stres koji može dovesti do oštećenja stanica.

Ovo je sve povezano sa brojnim bolestima u starijoj dobi, posebice dijabetesom i rakom.

U svojoj studiji su ukazali na kauzalnu vezu između ta dva faktora: spor metabolizam smanjuje proces oksidativnog stresa, što smanjuje ukupno oštećenje stanica i organa u tijelu.

U priopćenju glavnog autora studije Leanne Redman iz centra Pennington Biomedical Research Centera je navedeno: “Ograničavanje kalorija može usporiti vaš osnovni metabolizam, a ako nusproizvodi metabolizma ubrzavaju procese starenja, ograničenje kalorija tijekom nekoliko godina može pomoći smanjenju rizika za kronične bolesti i produljiti život.

Istraživači su pronašli kako ograničavanje kalorija mogu utjecati na tijelo kod više od 50 zdravih i ne pretilih muškaraca i žena koji su sudjelovali u istraživanju.

Sudionici, čija je dob bila od 21 do 50 godine, bili su nasumično stavljeni u skupine s kalorijskim ograničenjima ili u kontrolnu grupu gdje su mogli jesti što god žele. Tim je koristio “metaboličku komoru” kako bi točno izmjerio koliko je kalorija potrošeno.

Nakon dvogodišnjeg promatranja, istraživači su otkrili da su oni koji su ograničili unos kalorija izgubili blizu 9 kilograma, u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je zadržala svoju težinu.

Što se tiče kalorija, oni koji su bili u ograničenoj kalorijskoj skupini potrošili su manje kalorija dnevno i imali su smanjene markere oksidativnog stresa. Istraživači su također primijetili da grupa nije imala štetnih nuspojava zbog njihove prehrane, uključujući anemiju, prekomjerni gubitak koštane mase ili menstrualnei poremećaj.

Također su izvijestili o poboljšanom raspoloženju i kvaliteti života sudionika. “Otkrili smo da čak i ljudi koji su već zdravi i idealne težine mogu imati koristi od režima ograničavanja kalorija”, kaže Redman.

Prema sveučilištu Washington u St. Louisu, profesor dr. Luigi Fontanu kaže da se studija temeljena na dokazima da smanjenje kalorija dovodi do smanjenog metabolizma u ljudi, ističe da metabolička stopa i oksidativni stres nisu jedini čimbenici u igri.

Ipak, vjeruje da većina ljudi, osobito onih u SAD-u, mogu imati koristi od smanjenja broja kalorija.

Unatoč ograničenjima studije, istraživači su rekli da bi dugoročne studije mogle bolje ispitati učinke ograničenja kalorija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,