Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PREDSJEDNIK AUSTRIJE: Nema potrebe da Europa kupuje američki plin po trostruko većoj cijeni, a mi ćemo nastaviti uvoz iz Rusije

PREDSJEDNIK AUSTRIJE: Nema potrebe da Europa kupuje američki plin po trostruko većoj cijeni, a mi ćemo nastaviti uvoz iz Rusije

austrija-predsjednikSjedinjene Američke Države na silu pune Europu ukapljenim prirodnim plinom, koji je trostruko skuplji nego što ga Europa kupuje od Rusije, izjavio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen nakon potpisivanja ugovora o opskrbi plinom s Moskvom do 2040. godine

Dok američki političari optužuju Europu da ovisi o ruskom plinu, zaboravljaju da je “američki ukapljeni plin dvaput ili trostruko skuplji od ruskog plina”.

“U takvim okolnostima nema čvrstog smisla u ekonomskoj računici da se ruski plin zamijeni s američkim LNG-om” – rekao je Van der Bellen na konferenciji za novinare nakon što se u utorak sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Beču.

Putin je istaknuo kako je Austrija glavni transportni čvor ruskog plina koji se izvozi u Europu.

“Austrija je postala ključna, ako ne i jedna od najvažnijih jedinica ruskog plinskog prijevoza u zapadnu Europu i igra važnu ulogu u osiguravanju energetske sigurnosti cijelog europskog kontinenta” – kazao je Putin.

Podsjetio je da je Rusija u posljednjih 50 godina izvezla više od 200 milijardi kubičnih metara prirodnog plina u Austriju.

Nakon sastanka, ruski Gazprom i austrijski OMV potpisali su ugovor o opskrbi plinom do 2040. godine.

Prije Putina putovanje u Austriju, austrijski kancelar Sebastian Kurz također je govorio o važnosti transporta ruskog plina u njegovu zemlju.

“Želio bih napomenuti plodnu suradnju dviju vrlo važnih tvrtki – OMV i Gazproma – što mi se čini izuzetno korisnim za obje strane” – rekao je kancelar za TASS.

OMV i Gazprom sada implemetiraju cjevovod “Sjeverni tok 2″ koji nastoji udvostručiti kapacitet postojećeg “Sjevernog toka”. Projekt se suočio sa velikim kritikama SAD-a, koja traži povećanje izvoza LNG-a iz Amerike u Europu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,