Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » SVJETSKO PRVENSTVO U NOGOMETU: Argentina se povlači iz prijateljske utakmice sa Izraelom u Jeruzalemu zbog agresije na Palestinu

SVJETSKO PRVENSTVO U NOGOMETU: Argentina se povlači iz prijateljske utakmice sa Izraelom u Jeruzalemu zbog agresije na Palestinu

argentina-nogometPrijateljska utakmica između argentinskog i izraelskog tima, koja se trebala održati u subotu u Jeruzalemu, otkazana je nakon što su palestinci prozvali argentinsku ekipu zbog podržavanja izraelske okupacije i pritiska na prosvjednike

Pritisak za otkazivanja nogometne utakmice raste još od prošlog tjedna dok palestinski aktivisti organiziraju prosvjede u zapadnom Jeruzalemu i sportski dužnosnici šalju pisma argentinskim vlastima i traže od njih da revidiraju odluku o utakmici u svjetlu nedavnih smrtonosnih sukoba u Gazi i Izraelovo inzistiranje na održavanju utakmice u Jeruzalemu.

Iako dosad nije bilo javne objave o sudbini utakmice, argentinski napadač Gonzalo Higuain čini se da je potvrdio vijest tijekom razgovora na ESPN-u u utorak.

“Konačno su učinili pravu stvar” – rekao je, govoreći o očitoj odluci Argentinskog nogometnog saveza o odluci održavanja prijateljske utakmice, koja je trebala biti posljednja utakmica zagrijavanja tima Lionela Messija prije nego što zauzmu teren na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, palestinska nogometna zajednica zaprijetila je bojkotom podrške Argentini koja bi mogla ugostiti Svjetski kup 2030. godine, ako sve bude po planu.

“Palestinska nogometna obitelj poziva Argentinsku nogometnu udrugu i argentinsku reprezentaciju da se suzdrže od iskorištavanja od strane političara iz izraelske vlade kao alata za normalizaciju ilegalnog aneksiranja okupiranoga istočnog Jeruzalema i izraelsko sustavno kršenja međunarodnog prava i ljudskih prava” – rekla je udruga u izričitoj izjavi.

Prošli tjedan, čelnik udruge Jibril Rajoub poslao je osobnu poruku najvećoj argentinskoj zvijezdi Messiju. Imajući na umu da ova zvijezda ima “ima desetke milijuna obožavatelja u arapskim i muslimanskim zemljama”, Rajoub je otišao toliko daleko da je pozvao ovu multi-milijunsku vojsku da “spale dresove koje nose njegovo ime i postere”, osim ako Argentina odbije sudjelovati u igri.

Budući da je otkazivanje došlo kao najvjerojatnija mogućnost, problem je postavljen na najvišoj međuvladinoj razini. Čak je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao argentinskog predsjednika Mauricija Macrija i zamolio ga da da svoju potporu ovoj utakmici.

Međutim, Macri je navodno rekao Netanyahuu da je konačna odluka izvan dosega njegove moći, izvijestio je Haaretz.

Utakmica je prvotno bila postavljena da se odigra na stadionu Sammy Ofer u Haifi. Međutim, izraelske vlasti su nedavno preselile igru na Jeruzalemski stadion Teddy, iako ima manje mjesta.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , ,