Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EMMANUEL MACRON STVORIO PRVO FRANCUSKO ‘MINISTARSTVO ISTINE’

EMMANUEL MACRON STVORIO PRVO FRANCUSKO ‘MINISTARSTVO ISTINE’

macron-istinaFrancuski predsjednik Emmanuel Macron predstavio planove o uvođenju prvog francuskog “Ministarstva istine” koje bi se borilo protiv dezinformacija na internetu

Nacrt zakona, dizajniran da se zaustavi ono što Macron naziva „manipuliranje podacima”, će se raspravljati u parlamentu u četvrtak, a zatim staviti u provedbu tijekom europskih parlamentarnih izbora sljedeće godine.

Zakon je zamisao samog Macrona, koji tvrdi da je tijekom kampanje 2017. bio “lažnih glasina” da je bio gay i imao tajni bankovni račun na Bahamima (no ‘glasine’ koje su se pokazale istinitim).

Prema zakonu, francuske vlasti će moći odmah zaustaviti objavljivanje informacija koje se smatraju lažnim, u vrijeme izbora.

Društvene mreže bi trebale uvesti mjere kojima bi se korisnicima omogućilo da označe lažne izvještaje, daju podatke o takvim stvarima nadležnim tijelima i javno objavljuju svoje napore protiv lažnih vijesti.

A zakon bi autorizirao državu da zabrani oglašavanje stranim oglašivačima iz inozemstva ako pokušaju destabilizirati Francusku – mjera koja je naizgled usmjerena na rusku državnu potporu.

Cenzura?

Europske vlade su se borile odgovoriti fenomenu lažnih vijesti, ne samo nakon optužbi o miješanju Kremlja u francuske i američke izbore, kao i na glasanje koje je dovelo predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na vlast.

Britanska vlada uspostavila je jedinicu za “lažne vijesti”, a Italija ima online uslugu za prijavljivanje lažnih članaka, a Europska unija radi na “kodeksu prakse” koji bi pružio smjernice za društvene medijske tvrtke.

Francuska želi ići dalje – iako ne daleko od susjedne Njemačke, gdje se socijalne mreže suočavaju sa novčanim kaznama do 50 milijuna eura pod kontroverznim zakonom za kojeg kritičari kažu da je pretjerano drakonski.

Neki protivnici strahuju da bi francuske vlasti mogle koristiti ovlasti u novom zakonu kako bi blokirale neugodne ili kompromitirajuće izvještaje.

“To je korak ka cenzuri”, rekao je Vincent Lanier, šef francuskog nacionalnog sindikata novinara, SNJ. Označio je zakon “neučinkovitim i potencijalno opasnim”.

“Smanjenje slobode izražavanja uopće nije dobra ideja”, rekla je ministrica kulture Francoise Nyssen.

“Ostavljanje lažnih vijesti da se šire bio bi “izravni napad” na novinarstvo”, tvrdi ona.

No, za Jerome Fenoglioa, redakcijskog direktora novina Le Monde, novi zakon nosi preveliki rizik od suzbijanja informacija u javnom interesu.

Drugi su zabrinuti da bi zakon mogao dati dodatnu vjerodostojnost izvješćima koja su “lažna” od strane vlasti među onima koji su uvjereni da vlada sakriva istinu od njih.

Fabrice Epelboin, predavač medijskih studija na Sveučilištu Science Po u Parizu, predviđa “katastrofalne posljedice” zakona za kojeg kaže da “se već smatra zakonom cenzure”.

“To će samo pojačati osjećaj prkosa prema novinarima i političarima koji su već vrlo diskreditirani” – upozorio je on.

Lider desnice Marine Le Pen, čiji su sljedbenici optuženi za širenje lažnih vijesti, je među onima koji su se zalagali protiv protiv zakona, pitajući se: “Je li Francuska još uvijek demokratska država ako guši svoje građane?”

EU, s druge strane je rekla je da ne želi stvoriti orvelovsko “Ministarstvo istine” i neće zakonski zabranjivati lažne vijesti.

U Francuskoj postoje i pitanja o tome kako će zakon djelovati u praksi.

Suci će imati samo 48 sati za donošenje odluke po hitnom postupku.

Pravni stručnjak Vincent Couronne kaže kako je zakon “ne samo nesavršen i nepotreban, već i opasno za mir i raznolikost javne rasprave”.

To će pretvoriti suce u “arbitre istine i laži”, rekao je Patrick Eveno, profesor povijesti medija na Sveučilištu Sorbonne.

Što se tiče potencijalnog izbacivanja stranih medija, Fenoglio je izrazio duboko negodovanje s tom idejom, i to s obzirom na to da je Le Monde blokiran u Kini.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,