Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » KAOS! AMERIČKI ZDRAVSTVENI SUSTAV JE TOTALNO PROPAO – LIJEČNICI I MEDICINSKE SESTRE SE SADA UBIJAJU VIŠE NEGO IKADA

KAOS! AMERIČKI ZDRAVSTVENI SUSTAV JE TOTALNO PROPAO – LIJEČNICI I MEDICINSKE SESTRE SE SADA UBIJAJU VIŠE NEGO IKADA

lijecnik-samoubojstvoStatistike pokazuju da je čak 400 liječnika oduzelo sebi živote samo u godini 2016. I čini se kako se taj broj povećava iz godine u godinu, osobito među studenticama medicine i stručnjacima koji se iz bilo kojeg razloga jednostavno ne mogu nositi s profesijom

Neusporediv broj medicinskih stručnjaka izvršava samoubojstvo ovih dana, a liječnici se brinu da ne čine dovoljno kako bi se riješio problem i da ne pripremaju svoje kolege “žrtve” koji će se baviti također ovom eskalacijom krize.

Uspoređujući ga s trenutnom opioidnom epidemijom, dr. Vinita Parkash, izvanredna profesorica patologije na Medicinskom fakultetu Yale, pripovijeda priču u nedavnom članku za portal Hill o svojem mlađem kolegi koji je počinio samoubojstvo nešto više od tjedan dana prije njezinog 35. rođendana.

Dr. Parkash je bila jedna vrsta mentora žrtve. Nakon što je primila vijest o samoubojstvu, dr. Parkash kaže da je njezin vlastiti liječnički odjel nastavio sa radom kao da se ništa nije dogodilo.

To je zato što samoubojstvo liječnika postaje sve češće, nadmašujući stope samoubojstva u gotovo svakom drugom segmentu društva.

I dok stručnjaci ne mogu odrediti precizan uzrok, jedan od njih, sugerira dr. Parkash, jest erozija povjerenja javnosti u medicinsku struku.

Budući da mnogi moderni liječnici funkcioniraju kao nešto više od trgovaca tabletama Farmaceutskih industrija, povjerenje javnosti u njihovu pretpostavljenu stručnost nikada nije bilo niže nego danas.

Oko 60 posto prosječnih građana i šokantnih 80 posto liječnika sami priznaju da ne vjeruju u industriju lijekova i vjeruju da tvrtke lijekova često lažu oko sigurnosti i učinkovitosti lijekova.

To je jedva ugled kojeg medicinska industrija u cjelini želi primiti na sebe. Pa ipak, to je stvarnost sa kojom se sada suočavaju studenti medicine i medicinski stručnjaci – što jasno uzima svoj danak na njihovu dobrobit.

Statistike pokazuju da je čak 400 liječnika oduzelo sebi živote samo u godini 2016. I čini se kako se taj broj povećava iz godine u godinu, osobito među studenticama medicine i stručnjacima koji se iz bilo kojeg razloga jednostavno ne mogu nositi s profesijom.

Medicinski sustav je SLOMLJEN, i sada šteti onima zaduženim za njegovo administriranje

Ranije ove godine, Nacionalna akademija medicine objavila je rad koji je usmjeren na podizanje svijesti o samoubojstvima medicinskih sestara, posebice pozivajući na dodatna istraživanja o uzrocima.

Neki sumnjaju da je to samo slučaj velikih stopa depresije koja proizlazi iz intenzivne discipliniranosti kroz mnoge godine školovanja, samo da bi se potisnula u zahtjevni i često nezahvalan posao. No, tu su, doduše, uključeni i drugi čimbenici koji često neodgovaraju.

“Pretjerani pritisci i očekivanja na poslu, u kombinaciji sa naizgled nedostižnim ciljevima za kvalitetom i produktivnošću, kao i društvenim gubitkom povjerenja u liječnike, doveli su do gubitka značenja rada i samozaštite za liječnike” – piše dr. Parkash.

“Ovo nije norma koju su liječnici ili medicinske sestre očekivali kad su se odazvali na poziv da liječe ljude.”

Uz sve veće troškove zdravstvene zaštite, erozija povjerenja javnosti u sam sustav također stvara dodatni pritisak za medicinske stručnjake. Mnogi pacijenti imaju problema s plaćanjem liječenja ovih dana, a da ne spominjemo visoku vjerojatnost ozbiljnih nuspojava povezanih sa tretmanima koji u mnogim slučajevima čak i ne liječe.

Problem je što liječnici i medicinske sestre možda nisu izravno odgovornei za uzrokovanje ovih stvari, ali većina ih nema pravo izbora nego da budu dio toga. Budući da lijekovi i kirurgija trenutno predstavljaju status quo američke medicinske struke, to je ono što su liječnici isključivo podučavaju, bez ikakvog drugog izbora po tom pitanju.

Ovaj slomljeni sustav je dovoljno loš za pacijente koji su postali žrtve njega samoga. No, viktimizacija se sada očito prebacuje u samu profesiju, jer medicinski stručnjaci se bore za nešto što mnogi od njih nikada nisu mogli predvidjeti prije nego što uđu stotine tisuća dolara u dugove kao studenti bez bijega iz takve životne situacije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,