Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRVI PUT U POVIJESTI IZRAEL SE PRIDRUŽIO NATO VOJNIM VJEŽBAMA U EUROPI! Kažu da one nemaju cilj da isprovociraju Rusiju

PRVI PUT U POVIJESTI IZRAEL SE PRIDRUŽIO NATO VOJNIM VJEŽBAMA U EUROPI! Kažu da one nemaju cilj da isprovociraju Rusiju

nato-vjezbaTisuće vojnika sudjeluje u tri glavne vježbe NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama sa vojskom SAD-a koja ih predvodi i kaže kako ratne igre nemaju za cilj provociranje Rusije, već poboljšanje suradnje između saveznika

Dvotjedna vježba pod nazivom ‘Saber Strike’ pokrenuta je u nedjelju, prikupivši 18.000 vojnika iz 19 zemalja, a vojnici su razmješteni u Poljskoj i baltičkim državama.

Oni će svladati raspoređivanje vojnih konvoja za obranu istočne obrane NATO-a, kao i operacije preko rijeka i mostova.

“Saber Strike 18 nije provokacija Rusije, nego vježba sa našim saveznicima”, rekla je američka vojska u Europi.

Vježbe su “osmišljene kako bi unaprijedile spremnost i interoperabilnost među saveznicima i regionalnim partnerima … pokazujući odlučnost i sposobnost saveza da djeluje kao odgovor na svaku agresiju”.

Deset država članica NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Italiju, Poljsku i Portugal, također sudjeluju u godišnjim vježbama “Swift Response”, koje predvodi američko europsko zapovjedništvo od prošlog tjedna.

Vježbe, koje su organizirane diljem Njemačke, Poljske, Litve i Latvije, također je primila vojske iz država izvan NATO saveza poput Izraela koji sudjeluje u ovakvim vježbama po prvi put.

Izrael je aktivni partner NATO-a od devedesetih, te intenzivira suradnju s Unijom posljednjih godina u borbi protiv terorističkih prijetnji i ostalih područja ugroze.

Izraelska diplomatska misija u sjedištu NATO-a u Bruxellesu otvorena je 2016. godine, nakon čega je slijedilo nekoliko sporazuma o suradnji. Međutim, kako je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio prošlog tjedna da NATO savez neće “jamčiti sigurnost” Izraelu budući da nije član saveza.

Prema Pentagonu, manevri “Sabre Strike” uključuju “infiltraciju brzog odgovora”, operacije zračnog napada i evakuaciju civila. Izraelske obrambene snage (IDF) izjavile su kako su ove vježbe “simuliraja za borbu protiv vojnih ustanaka u Europi.”

Uz sve to, 37 ratnih brodova je na pristaništu u litavskom lučkom gradu Klaipeda za pomorsku vježbu pod nazivom “Baltops” koja je u tijeku.

Sve u svemu, vježba koju vodi admiralica Lisa Franchetti iz američke 6. flota uključivat će 60 zrakoplova i 42 brodova iz 22 države.

Vježbe, koje simuliraju vojni sukob između dviju zemalja, NATO gleda kao rad na poboljšanju pokretljivosti plovila, konvoju brodova, kao i provođenju vježbi žive vatre i pretraživanja mina.

Sve ratne igre se odvijaju blizu ruske granice, a Moskva redovito upozorava kako vojna izgradnja NATO-a na svom pragu potkopava stabilnost i sigurnosnu klimu na europskom kontinentu.

Komandni blok SAD-a podupirao je svoju vojnu nazočnost i pojačao vojne vježbe u blizini istočne Europe nakon ponovnog spajanja Moskve s Krimom i početka vojnog sukoba u Ukrajini 2014. godine.

Rusija „pomno prati” u NATO ratne igre, „osobito one, koje se održavaju u određenim blizini naših granica”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. “Neophodno je da naše agencije poduzimaju sve potrebne mjere kako bi osigurale sigurnost naše zemlje u pozadini takvih manevara”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,