Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ZAMJENIK AUSTRIJSKOG KANCELARA: ‘Moramo reagirati na američke trgovinske tarife i okončati ove dosadne sankcije prema Rusiji’

ZAMJENIK AUSTRIJSKOG KANCELARA: ‘Moramo reagirati na američke trgovinske tarife i okončati ove dosadne sankcije prema Rusiji’

kurz-putinVrijeme je da odgovorimo na trgovinske tarife američkog predsjednika Donalda Trumpa i ukinemo sankcije EU protiv Rusije, izjavio je australski zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache u očekivanju posjeta predsjednika Vladimira Putina Beču

Promišljanje politike sankcija EU prema Rusiji je „poželjna”, jer su mjere oštetile nacionalno gospodarstvo, Strache je rekao za austrijski list Osterreich u intervjuu objavljenom u subotu.

“Uvijek sam upozoravao na guranje Rusije u ruke Kine. Vrijeme je da zaustave ove dosadne sankcije i normaliziraju politički i gospodarski odnosi s Rusijom” – kazao je.

Strache je odgovorio na pitanje da li EU treba promijeniti svoj pristup prema Moskvi u svjetlu novih američkih carina na europski čelik i aluminij.

Tarife koje je nametnuo Trump službeno su stupile na snagu 1. lipnja. Predsjednik tvrdi kako će ta mjera štititi proizvođače iz SAD-a, dok je EU osudila tarife kao “neopravdane”, optužujući Ameriku za pokretanje “trgovinskog rata”.

Strache, koji je lider desničarske Stranke za slobodu Austrije (FPO), mlađi partner u vladajućoj koaliciji, kritizirao je Trumpovu politiku i predložio da EU mora pronaći način za reagiranje.

“Mora postojati reakcija Europske unije, jer je u sadašnjoj situaciji poštena trgovina nemoguća” – rekao je. Čelnik zemlje, kancelar Sebastian Kurz, ranije ovog tjedna je kritizirao tarife, rekavši kako je SAD postao “sve više i više nepouzdan” kao trgovački partner.

Istraživanja austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja navode kako bi sankcije protiv Rusije, donesene u 2014. godini, u trogodišnjem razdoblju mogle imale troškove od 2,1 milijarde eura (2,4 milijarde dolara).

Strachejeva izjava dolazi ispred zakazanog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina u Beču u utorak, gdje će održati sastanak sa Kurzom, kao i s Strachejem.

Poziv za ukidanje sankcija Moskvi također je izrazila nova vlada Italije koja je položila zakletvu u petak.

Koalicijski partneri Lega Nord i Pokret pet zvjezdica (5SM) potpisali su pakt koji zahtijeva “neposredno zaustavljanje” trgovinskih ograničenja koja su europske države provele nakon ukrajinske krize.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,