Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BIJES PROTIV ESTABIŠMENTA SE KAO VAL ŠIRI EUROPOM: Anti-migrantska stranka osvojila slovenske izbore!

BIJES PROTIV ESTABIŠMENTA SE KAO VAL ŠIRI EUROPOM: Anti-migrantska stranka osvojila slovenske izbore!

jansa-slovanijaUspon desničarskih vlada nastavlja se diljem Europe, dok oporbena anti-imigranstska slovenska demokratska stranka (SDS) je pobjedila na nedjeljnim općim izborima u Sloveniji

SDS vodi ispred čopora stranaka sa 26,3 posto glasova nakon što je prebrojano 25 posto glasova, izjavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Slijedile su ih stranka Lista Marjana Šarca (LMS), koja je prvi put bila na izborima, sa 12,2 posto glasova.

Ukupno 25 stranaka bilo je na izborima u ovoj balkanskoj republici, od čega je devet od njih očekivalo da se nađe u parlamentu, prema izlaznim anketama.

Prije glasovanja, većina slovenskih političkih snaga izjavila je kako neće sudjelovati u koaliciji sa SDS-om ako desničarska stranka zatraži pobjedu na izborima.

Međutim, vođa LMS-a, bivši glumac i gradonačelnik Kamnika Marjan Šare već je izrazio spremnost svoje stranke da formira vladu s Slovenskom demokratskom strankom.

“Vjerojatno ćemo morati pričekati neko vrijeme … prije nego što će biti moguć ozbiljan razgovor o novoj vladi” , izjavio je novinarima Janez Janša, čelnik SDS-a nakon što je glasovao.

“Vjerujemo da će danas biti prvi korak prema tome da Slovenija postane zemlja koja će na prvo mjesto staviti dobrobit i sigurnost Slovenaca”.

Janša je služio već dva mandata kao slovenski premijer u razdoblju od 2004. do 2008. i 2011.-2012., Ali je morao podnijeti ostavke zbog optužbi za korupciju, koje je snažno opovrgavao.

59-godišnji premijer je protivnik migrantičkih kvota EU, baš kao i mađarski vođa Viktor Orban, koji je aktivno podupirao SDS tijekom kampanje.

Demokrati tvrde da bi se novac trebao potrošiti na povećanje sigurnosnih mjera, umjesto da podržavanja tražitelja azila iz Afrike i Bliskog istoka.

Kvote Europske unije znače da Slovenija, s populacijom od nešto više od dva milijuna ljudi, mora preuzeti 567 migranata.

Bitno je da je ova Jadranska država bila dio tzv. Balkanske rute kroz koju je prošlo više od milijun imigranata u Zapadnu Europu 2015. i 2016. godine.

Migrantska kriza posljednjih je godina donijela nove anti-migrantske i euroskeptične političke snage diljem Europe.

Anti-establišmentske stranke “5 zvjezdica” (M5S) i njegova desna koalicijska saveznica stranka Lega Nord formirali su vladu u Italiji ranije ovog tjedna.

U Mađarskoj, Orbanova stranka Fidesz odnijela je veliku pobjedu na parlamentarnim izborima u travnju, budući da je premijer obećao strože zakone o migracijama, kako bi zaštitio kršćanstvo u zemlji.

Najmlađi austrijski kancelar, Sebastian Kurz (31), također je bio potaknut obećanjima o strožim graničnim kontrolama i potiskivanju “političkog islama”, sa svojom Austrijskom narodnom strankom (OVP) koja je formirala koaliciju sa desničarskom strankom Strankom Slobode Austrije (FPO) nakon izbora 2017. godine.

Desničarske stranke nedavno su donijele znatne pobjede na izborima u Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Švicarskoj i drugim zemljama.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,