Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Idi u pakao’, predsjednik Filipina rekao visokom stručnjaku UN-a za ljudska prava na kritike pravosuđa

‘Idi u pakao’, predsjednik Filipina rekao visokom stručnjaku UN-a za ljudska prava na kritike pravosuđa

duterte-puskaPredsjednik Filipina Rodrigo Duterte ponovno je ogorčio svoje kritičare nakon što je UN-ovom stručnjaku za ljudska prava priopćio “da ide u pakao” zbog tvrdnji da predsjednik bio uključen u smjenjivanju suca Vrhovnog suda

Dužnosnik UN-a Diego Garcia-Sayan kritizirao je Dutertea nakon što je predsjednik proglasio Maria Lourdes Serenoa, čelnika filipinskog pravoduđa, njegovim “neprijateljem” zbog njegovog odbijanja da glasuje za brojne prijedloge svoje vlade.

Sereno je kasnije uklonjen s dužnosti većinom glasova na Vrhovnom sudu. Govoreći u petak, UN-ov stručnjak Diego Garcia-Sayan je kazao kako su predsjedničke akcije uputile “jasnu poruku svim sucima na Filipinima u takozvanom “ratu protiv droge”: Vi ste ili sa mnom ili protiv mene.”

U obraćanju na televiziji novinarima u glavnom gradu Manili u nedjelju, Duterte je odbacio primjedbe, rekavši kako se stručnjak za ljudska prava ne bi smio miješati u unutarnje poslove zemlje.

“Recite mu (Diegu Garcia-Sayan) da ne miješa u poslove moje zemlje. Neka ide u pakao” – rekao je. “On nije posebna osoba i ne prepoznajem njegovu titulu kao izvjestitelja.”

Kontroverzni vođa, koji je došao na vlast nakon svog obećanja da će iskorijeniti ilegalnu trgovinu drogom u zemlji, zloglasan je zbog vatrenih izjava prema dužnosnicima UN-a.

U travnju je UN-ovom komesaru za ljudska prava Zeid Ra’ada Al Husseinu reka da je “sin kurve” nakon što je ovaj tvrdio da filipinski predsjednik treba “psihijatrijsku procjenu”.

Kasnije tog istog mjeseca, Duterte je zaprijetio da će uhapsiti tužiteljicu Međunarodnog kaznenog suda, tvrdeći kako ona nema pravo provoditi istrage u zemlji. Tužiteljica je istraživala navode o zločinima protiv čovječnosti dok Filipini nastavljaju provoditi svoj krvavi rat protiv droga.

Policija kaže kako su od srpnja 2016. godine ubijeno više od 4.100 ljudi u operacijama protiv dilera i proizvođača droge. Međutim, skupine za ljudska prava tvrdi da je broj najmanje tri puta veći.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,